Evropske metropole protiv izdavanja stanova na dan

Bez autora
Jul 04 2019

Bilo je pitanje trenutka kada će neko početi da se žali na internet platforme koje se bave izdavanjem nekretnina na dan, posebno što je ovaj narastajući biznis toliko uzeo maha širom sveta. I dok se očekivalo da bi iza jedne ovakve žalbe mogao da stoji najpre hotelijerski lobi kome posao ne cveta otkada su turisti dobili priliku da skuplji smeštaj u hotelima zamene jeftinijim u skockanim apartmanima, stigla je potpuno drugačija žalba. Deset evrropskih metropola oglasilo se u zajedničkom pismu zahtevajući od EU više pomoći u borbi protiv internet platformi za iznajmljivanje stanova, a pre svega misleći na Er-bi-en-bi. Amsterdam, Barselona, Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč upozorili su evropske zakonodavce da „eksplozivni rast” globalnih platformi za kratkoročni boravak turista guši lokalno stanovništvo i menja lice komšiluka , zbog čega bi trebalo da se nađu na dnevnom redu Evropskog parlamenta.

Evropske metropole protiv izdavanja stanova na danBilo je pitanje trenutka kada će neko početi da se žali na internet platforme koje se bave izdavanjem nekretnina na dan, posebno što je ovaj narastajući biznis toliko uzeo maha širom sveta.

I dok se očekivalo da bi iza jedne ovakve žalbe mogao da stoji najpre hotelijerski lobi kome posao ne cveta otkada su turisti dobili priliku da skuplji smeštaj u hotelima zamene jeftinijim u skockanim apartmanima, stigla je potpuno drugačija žalba.

Deset evrropskih metropola oglasilo se u zajedničkom pismu zahtevajući od EU više pomoći u borbi protiv internet platformi za iznajmljivanje stanova, a pre svega misleći na Er-bi-en-bi. Amsterdam, Barselona, Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč upozorili su evropske zakonodavce da „eksplozivni rast” globalnih platformi za kratkoročni boravak turista guši lokalno stanovništvo i menja lice komšiluka , zbog čega bi trebalo da se nađu na dnevnom redu Evropskog parlamenta.

Osim komšiluka, primetili su potpisnici ovog pisma, trpe i stalno nastanjeni građani kojima, zbog buma kratkoročnih odmora rastu cene stanarina, jer vlasnici sve više svoje nekretnine pretvaraju u objekte za kratkoročni odmor što donosi već profit.

„Turistifikacija” komšiluka mora da se zaustavi, baš kao i uvođenje lokalnih propisa, što kako smatraju , ne bi trebalo da se dešava na zajedničkom evropskom tržištu.  Na inicijativu koja je pokrenuta u Francuskoj još početkom godine, već u aprilu je odgovorio generalni advokat Evropskog suda pravde koji je doneo neobavezujuće mišljenje da se prema propisima Evropske unije Er-bi-en-bi ne smatra tradicionalnim agentom za nekretnine i taj status, ovoj, ali i svim drugim platformama omogućava da nastave da posluju.

-Zemljama članicama EU nije dozvoljeno da donose zakone kojima bi se regulisali Er-bi-en-bi i slični pružaoci usluga smeštaja na internetu, bez umešanosti Brisela, izjavio je generalni advokat Evropskog suda pravde. Najviši pravni zvaničnik Evropskog suda dodao je i to da pokušaj Francuske da reguliše poslovanje ove internet stranice u skladu sa agencijama za izdavanje predstavlja kršenje pravila EU koja štite „slobodno kretanje usluga informacionog društva”.

Francuske vlasti su, da podsetimo,  tvrdile da se njihovi propisi odnose i na agencije i na platforme poput Er-bi-en bija, ali generalni advokat se nije složio i objasnio je da je reč o internet usluzi, a ne usluzi agencije za izdavanje stanova, zbog čega ne važe ista pravila. Predstavnici Er-bi-en-bija su pozdravili mišljenje Evropskog suda pravde i naveli da sarađuju sa vladama zemalja širom sveta kako bi omogućili domaćinima da izdaju svoje nekretnine, da poštuju pravila i prava potrošača, odnosno korisnika i plaćaju svoj deo poreza.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta kaže za „Politiku” da se mogla očekivati ovakva reakcija pojedinih gradova, odnosno zemalja, budući da se veliki broj nekretnina preko ovih platformi izdaje na crno.

- To njima smeta, a ne nelojalna konkurencija. Niste registrovani, ne plaćate porez, a to urušava sistem države.  Oni se bore protiv sive ekonomije na ovaj način.  Objektivno, poslovni ljudi koji putuju nisu klijentela ni Er-bi-en-bija ni „bukinga”, oni odsedaju u hotelima, kaže naš sagovornik i dodaje da je neminovnost da sa ekspanzijom turizma u gradovima raste i zakup nekretnina.

Kako Seničić objašnjava, ovo je i jedan od razloga što je Srbija u novom Zakonu o turizmu predvidela mogućnost da se oni koji iznajmljuju nekretnine na ovaj način prijave i svoje poslovanje uvedu u legalne tokove. Predviđeno je plaćanje paušalnog poreza, a osim toga država će konačno imati i tačne podatke o broju turista koji posećuju Srbiju.

- I kod nas postoje portali koji se bave izdavanjem nekretnina na dan i država je na vreme reagovala. Očekujemo ovih dana da dobijemo i zvanična uputsva na koji način vlasnici mogu da se prijavljuju za plaćanje paušalnog poreza. Oni koji ne budu želeli da se prijave, plaćaće kazne koju su uvećane i deset puta, kaključuje direktor Jute.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik