Pančevačka fabrika ponovo pravi avione

Bez autora
Jul 14 2019

Fabrika "Utva" u Pančevu posle više od 30 godina samostalno pravi avione, "Sovu" za domaće i inostrano tržište i modifikovanu Utvu 75 za Arape, ali i naoružanje za Jugoimport SDPR koje se stavlja na letelice i borbene sisteme, poput oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš". Utva planira da započne i proizvodnju bespilotnih letelica, kažu u toj fabrici. Pančevačka Utva, koju je NATO više puta bombardovao 1999. godine, počinje ubrzano da se razvija i krajem godine treba da započne serijsku proizvodnju "Sove", koja je tokom testiranja pokazala bolje performanse od Cesne i Pajpera, poznatih američkih brendova, ističu u Utvi. Namena "Sove" je za civilnu upotrebu, ali se može koristiti i kao vojni avion, pošto uz odgovarajuću opremu može da nosi i naoružanje.

Pančevačka fabrika ponovo pravi avioneFabrika "Utva" u Pančevu posle više od 30 godina samostalno pravi avione, "Sovu" za domaće i inostrano tržište i modifikovanu Utvu 75 za Arape, ali i naoružanje za Jugoimport SDPR koje se stavlja na letelice i borbene sisteme, poput oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš". Utva planira da započne i proizvodnju bespilotnih letelica, kažu u toj fabrici.

Pančevačka Utva, koju je NATO više puta bombardovao 1999. godine, počinje ubrzano da se razvija i krajem godine treba da započne serijsku proizvodnju "Sove", koja je tokom testiranja pokazala bolje performanse od Cesne i Pajpera, poznatih američkih brendova, ističu u Utvi. Namena "Sove" je za civilnu upotrebu, ali se može koristiti i kao vojni avion, pošto uz odgovarajuću opremu može da nosi i naoružanje.

Taj četvorosed se koristi, pre svega, za obuku civilnih i vojnih pilota, aero i foto snimanje, na primer za nadgledanje granice i terena, praćenje kvaliteta vazduha posebnim uređajima, kao i u turističke svrhe, rekao je Tanjugu rukovodilac razvoja i projektovanja u Utvi Aleksandar Petrović.

Kaže da Utva ima i sektor koji se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme za Jugoimport, vlasnika fabrike od februara 2017. godine sa oko 97 odsto udela. Tako je, navodi Petrović, upravo Utva u saradnji sa Vojnotehničkim institutom proizvela naoružanje za nove Erbasove helikoptere H145M koji se sada isporučuju Srbiji.

Od devet helikoptera H-145M koje Srbija nabavlja od Erbasa pet je za vojsku, a četiri za policiju.

"Deo Utve bavi se proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, za potrebe našeg vlasnika Jugoimporta, izradjujemo proizvode koji se kasnije mogu montirati na ostale borbene sisteme, kao što su Miloš, Lazar i drugi", rekao je Petrović.

Jugoimport je do sada uložio ukupno više od 5 miliona evra u proizvodne pogone Utve.

Utva avioindustrija je u junu potpisala ugovor vredan 1,26 miliona evra za proizvodnju aviona, remont i poslove na razvoju novog aviona za potrebe kompanije Smart Link iz Dubaia, a Petrović ističe da je realizacija već počela i da će letelice biti isporučene krajem 2019. ili početkom 2020.

Ugovori se odnose na proizvodnju modernizovanih aviona dvoseda tipa Utva 75 i to dve letelice, ali je ostavljena mogućnost u ugovoru da se taj broj kasnije poveća, naveo je Petrović.

"Sova" je, takođe, modernizovan avion Utva 75 i trenutno je jedan od glavnih aduta Utve. Reč je o luksuznom četvorosedu koji je u fazi sertifikacionih letnih ispitivanja i fabrika se već sprema za početak serijske proizvodnje.

"Očekivana cena Sove je od oko 250.000 do 300.000 dolara, u zavisnosti od opreme", dodao je Petrović.

"Sova" je jednomotorni avion, niskokrilac, opremljen jednim četvorocilindričnim motorom sa vazdušnim hlađenjem i ''constant speed'' elisom. Masa praznog aviona je 750 kg, dužina aviona 7,11 metara, razmak krila 9,8 metara, a visina 3,14 metara. Maksimalna horizontalna brzina aviona je 230 km na sat, snaga 210 KS, a istrajnost aviona pri ekonomskoj brzini 4,2 sata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik