Sve više benzinski crpki, za tri godine otvoreno 60 novih

Bez autora
Jul 22 2019

U Federaciji Bosne i Hercegovine su registrirane 684 benzinske crpke, koje su uključene u sustav nadzora i kontrole prometa naftnih derivata. Broj benzinskih crpki je u stalnom porastu, a samo u posljednje tri i pol godine na putevima većeg bh. entiteta otvorilo ih se 60 novih.Najviše benzinskih crpki ima Energopetrol 54, a raspoređene su širom Federacije BiH. U odnosu na proteklo razdoblje broj crpki pod ovim brendom smanjen je za tri. Holdina, tvrtka-kćerka hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih crpki i njihov broj povećao se za posljednjih tri i pol godine za 10.

Sve više benzinski crpki, za tri godine otvoreno 60 novihU Federaciji Bosne i Hercegovine su registrirane 684 benzinske crpke, koje su uključene u sustav nadzora i kontrole prometa naftnih derivata, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Federalnog ministarstva trgovine.

Broj benzinskih crpki je u stalnom porastu, a samo u posljednje tri i pol godine na putevima većeg bh. entiteta otvorilo ih se 60 novih.

Najviše benzinskih crpki ima Energopetrol 54, a raspoređene su širom Federacije BiH. U odnosu na proteklo razdoblje broj crpki pod ovim brendom smanjen je za tri.

Holdina, tvrtka-kćerka hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih crpki i njihov broj povećao se za posljednjih tri i pol godine za 10. Budući da je pod INA-inom kontrolom Energopetrol, hrvatska energetska kompanija tako je i najzastupljenija u maloprodaji naftnih derivata.

Kompanija koja u posljednje vrijeme ima najveći rast, tešanjska HIFA grupacija, pretekla je Holdinu po broju crpki. HIFA pod svojim brendovima HIFA Petrol i HIFA OIL ima ukupno 52 crpke širom Federacije BiH. Prije tri i pol godine bilo je ih 29.

U uzletu je i kompanija TI Oil Bila koja ima 40 benzinskih crpki, od čega najviše u Srednjebosanskoj županiji i Hercegovini.

Podružnica slovenskog Petrola – Petrol BH Oil Company – posjeduje 31 benzinsku crpku i takođe je prisutna u značajnom dijelu FBiH. Bitan igrač je i G-Petrol, koji je svojevremeno preuzeo OMV-ove objekte i ima 21 pumpnu crpku od čega pet u Sarajevu.

Kompanija Čavkunović, koja je orijentirana na područje Unsko-sanske županije, ima 12 benzinskih crpki, a Nestro Petrol, koji je prije nekoliko godina ostvario prodor na tržište Federaciji BiH, posjeduje 10 stanica, ali je u posljednje vrijeme zaustavio širenje.

Kompanija Belamionix ima devet stanica, od kojih se većina nalazi u Tuzlanskoj županiji.

Ostali subjekti u maloprodaji naftnih derivata su uglavnom lokalni igrači, koji imaju po četiri-pet crpki, a također veliki je broj i onih koji imaju po dvije stanice ili samo jednu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik