Trećina tegli meda i dalje sumnjiva

Bez autora
Jul 22 2019

Ne postoji prirodni med, jer bi to značilo da prihvatamo da postoji i onaj koji to nije. Med može biti samo ono što proizvode pčele, sve ostalo je sirup, pekmez, džem - jasan je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i direktor aleksinačkog doma zdravlja. Savez okuplja oko 10.000 pčelara, a Živadinović se istakao u borbi protiv falsifikatora meda. Prema poslednjim podacima Uprave za veterinu, od 746 uzoraka meda od pčelara širom Srbije, samo 12 nije bilo ispravno. Podaci govore da je na tržištu i dalje 30 odsto falsifikovanog meda, ali u odnosu na situaciju od pre 10 godina, i to je veliki napredak. Koštalo nas je to puno, i para i živaca. Pretili su mi prebijanjem, a počinioci nikada nisu uhvaćeni. Direktno smo prozivali državne organe da ne rade svoj posao i to je urodilo plodom, kaže Živadinović.

Trećina tegli meda i dalje sumnjivaNe postoji prirodni med, jer bi to značilo da prihvatamo da postoji i onaj koji to nije. Med može biti samo ono što proizvode pčele, sve ostalo je sirup, pekmez, džem - jasan je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i direktor aleksinačkog doma zdravlja. Savez okuplja oko 10.000 pčelara, a Živadinović se istakao u borbi protiv falsifikatora meda.

Prema poslednjim podacima Uprave za veterinu, od 746 uzoraka meda od pčelara širom Srbije, samo 12 nije bilo ispravno. Podaci govore da je na tržištu i dalje 30 odsto falsifikovanog meda, ali u odnosu na situaciju od pre 10 godina, i to je veliki napredak.

- Koštalo nas je to puno, i para i živaca. Pretili su mi prebijanjem, a počinioci nikada nisu uhvaćeni. Direktno smo prozivali državne organe da ne rade svoj posao i to je urodilo plodom - kaže Živadinović.

Uspeo je da sa dva bilborda provokativne sadržine skrene pažnju na problem. Uključila se i država, formiranjem Vladinog operativnog štaba pre tri godine. Sada su kontrole češće, ali će se pravi efekat postići tek kada falsifikatori budu adekvatno, a ne simbolično, kažnjeni.

- Izvršni sudija nije na vreme dostavio presudu na izvršenje pa je predmet zastareo, a u jednom slučaju je i smanjio kaznu. Podneli smo krivične prijave, jer je falsifikovanje meda unosan biznis, tako da ih kazne od nekoliko stotina hiljada dinara ne dotiču. Rešenje je da im se zabrani delatnost - kaže Živadinović.

Pčelari okupljeni oko Saveza paralelno su radili i na brendiranju meda, odnosno tegli u kojima će moći da prodaju med direktno na tržištu, bez posrednika.

- Privodimo kraju građevinske radove na izgradnji pogona u Rači i očekujem da ćemo iduće godine početi sa radom. Ideja da se med iz Srbije plasira kao brendirani proizvod datira iz 2005. godine. Međutim, odluku da gradimo pogon doneli smo 2016, i za nepune tri godine uspeli u tome - kaže Živadinović, i dodaje da imaju veliku podršku predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

Pijace

Nakon što su se izborili za to da se u prodavnicama ne može prodavati "pekarski med", falsifikatori su uključili pijačne preprodavce. Tako se na veliko prodaje falsifikat za 150 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik