Uspostavljen efikasniji sistem izvršenja

Bez autora
Jul 25 2019

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da su izvršitelji za šest meseci ove godine u budžet Srbije, na ime PDV-a, uplatili približno milijardu dinara. Kuburović je, tokom skupštinske rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, istakla da država sada ima veća primanja nego kada je te poslove radio sud. Prema njenim rečima, javni izvršitelji su uvedeni upravo zato što je država bila na gubitku jer sistem izvršenja nije bio efikasan. Ona je navela da je bilo na stotine presuda Evropskog suda za ljudska prava zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku i neostvarenog izvršenja, pa se godišnje plaćalo nekoliko milijardi dinara samo na račun toga.

Uspostavljen efikasniji sistem izvršenjaMinistarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da su izvršitelji za šest meseci ove godine u budžet Srbije, na ime PDV-a, uplatili približno milijardu dinara.

Kuburović je, tokom skupštinske rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, istakla da država sada ima veća primanja nego kada je te poslove radio sud.

Prema njenim rečima, javni izvršitelji su uvedeni upravo zato što je država bila na gubitku jer sistem izvršenja nije bio efikasan.

Ona je navela da je bilo na stotine presuda Evropskog suda za ljudska prava zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku i neostvarenog izvršenja, pa se godišnje plaćalo nekoliko milijardi dinara samo na račun toga.

Ministarka je, govoreći o tome da li postupak izvršenja treba da se sprovodi besplatno, podsetila na to da do troškova postupka ne bi ni došlo da je dužnik izvršio svoju obavezu dobrovoljno.

Dužnik je sam prouzrokovao sve troškove koji su nastali, a poverilac svakako sam ne treba da snosi troškove izvršnog postupka, ukazala je Kuburović.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju podneto je 132 amandmana, od kojih su Vlada i nadležni odbor prihvatili šest.

Ključna novina jeste to što se na ime komunalnog duga manjeg od pet hiljada evra dužniku ne može oduzeti stan ili kuća, kao i da kupci oduzetih stanova ne mogu biti javni izvršitelji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik