Saradnja AP Vojvodine i Štutgarta u mnogim oblastima

Autonomna Pokrajina Vojvodina i nemački Distrikt Štutgart sarađivaće narednih sedam godina u oblasti obrazovanja, ruralnog i regionalnog razvoja, poljoprivrede i posebno u razmeni zaposlenih u obe administracije. To je određeno zajedničkom izjavom o namerama, koju su danas potpisali predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i predsednik Veća Distrikta Štutgart Volfgang Rajmer. Institucionalna saradnja postoji još od 2014. godine, a ovim Sporazumom je ona proširena i na nove oblasti. Na sastanku je bilo reči i o pomoći najsnažnijih institucija u Štutgartu institucijama u Vojvodini, u oblasti poljoprivrede, rekao je Mirović. On je naglasio da je saradnja Nemačke i Srbije sve intenzivnija, posebno na ekonomskom planu, što potvrđuje i činjenica da je u nemačkim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 60.000 ljudi.

Saradnja AP Vojvodine i Štutgarta u mnogim oblastimaAutonomna Pokrajina Vojvodina i nemački Distrikt Štutgart sarađivaće narednih sedam godina u oblasti obrazovanja, ruralnog i regionalnog razvoja, poljoprivrede i posebno u razmeni zaposlenih u obe administracije.

To je određeno zajedničkom izjavom o namerama, koju su danas potpisali predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i predsednik Veća Distrikta Štutgart Volfgang Rajmer.

"Institucionalna saradnja postoji još od 2014. godine, a ovim Sporazumom je ona proširena i na nove oblasti. Na sastanku je bilo reči i o pomoći najsnažnijih institucija u Štutgartu institucijama u Vojvodini, u oblasti poljoprivrede", rekao je Mirović.

On je naglasio da je saradnja Nemačke i Srbije sve intenzivnija, posebno na ekonomskom planu, što potvrđuje i činjenica da je u nemačkim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 60.000 ljudi.

"Stopa nezaposlenosti u Vojvodini je između sedam i devet i po odsto, naš plan je da u budućnosti to bude oko četiri odsto, a tome će sigurno doprineti saradnja sa Distriktom Štutgart", rekao je Mirović.

Predsednik Veća Distrikta Štutgart Volfgang Rajmer rekao je da su spremni i žele da sarađuje i sa zemljama koje nisu u Evropskoj uniji, te da su Vojvodina i Srbija jedne od tih zemalja.

"Direktne investicije Nemačke u Srbiji tokom prethodnih godina, kad je obezbeđeno preko 60.000 radnih mesta posredstvom naših kompanija koje u Srbiji posluju, potvrđuju da je ovo dobro mesto za investiranje. U anketama oko 90 odsto naših privrednika, koji ovde već posluje, potvrdilo je da bi opet počeli svoje poslovanje u Srbiji", rekao je Rajmer.

On kaže da im je namera da podstaknu saradnju između privrednih udruženja u distriktu Štutgart sa privrednicima u Vojvodini, te da se ne razvijaju samo veliki centri, već i ruralni delovi zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik