Japanke obožavaju pirotske opanke

Bez autora
Aug 11 2019

Opanak iz Pirota, čuveki srpski gumenjak, koji je za mnoge odavno simbol ruralnog života, kod racionalnih Japanaca, a pre svega Japanki, polako ali sigurno postaje pravi modni hit. Jezikom mladih, ono što je kod nas već decnijama "aut" u Zemlji izlazećeg sunca sve više je "in". Da ova roba ima svoje kupce na Dalekom istoku, govori i vest da je pirotski "Tigar", u čijim se pogonima ova univerzalna obuća proizvodi duže od osam decenija, nedavno potpisao ugovor o izvozu 10.000 pari opanaka na japansko tržište, što je za mnoge kompanije nedostižno. Posle prvih prošlogodišnjih probnih količina, dogovorili smo se o izvozu još 10.000 pari opanaka za tržište Japana, odakle će ova roba putem njihovih kompanija biti distribuirana i na tržišta Amerike, Tajvana, Koreje, Vijentama, kaže Vladimir Ilić, direktor najvećeg proizvođača gumene obuće u Evropi.

Japanke obožavaju pirotske opankeOpanak iz Pirota, čuveki srpski gumenjak, koji je za mnoge odavno simbol ruralnog života, kod racionalnih Japanaca, a pre svega Japanki, polako ali sigurno postaje pravi modni hit. Jezikom mladih, ono što je kod nas već decnijama "aut" u Zemlji izlazećeg sunca sve više je "in".

Da ova roba ima svoje kupce na Dalekom istoku, govori i vest da je pirotski "Tigar", u čijim se pogonima ova univerzalna obuća proizvodi duže od osam decenija, nedavno potpisao ugovor o izvozu 10.000 pari opanaka na japansko tržište, što je za mnoge kompanije nedostižno.

- Posle prvih prošlogodišnjih probnih količina, dogovorili smo se o izvozu još 10.000 pari opanaka za tržište Japana, odakle će ova roba putem njihovih kompanija biti distribuirana i na tržišta Amerike, Tajvana, Koreje, Vijentama - kaže, za "Novosti", Vladimir Ilić, direktor najvećeg proizvođača gumene obuće u Evropi.

- Mislim da je prošla godine bila prelomna za ovaj izvoz, jer se povećala tražnja. Treba istaći da su oni oduševljeni načinom izrade opanaka, ali i njihovim osobinama, pa nije iznenađenje što postaju modni trend u celoj jugoistočnoj Aziji, poznatoj po gumarstvu, gde sasvim sigurno znaju šta znači dobra gumena obuća. Naši poslovni partneri kažu da je opanak postao "bum" među onima koji drže do mode i veoma im je važno što je to "hend mejd", odnosno ručna izarada.

Piroćanci će, kaže Ilić, sasvim sigurno ispuniti ugovornu obavezu prema partnerima iz Japana i onima koji očekuju njihovu obuću. U pogonima "Tigra" uposleno je više od 1.200 gumara, radi se u tri smene, pa se ne očekuju problemi u vezi sa ovim ugovorom, ali ni sa ostalim.

Opanak je, inače, proneo slavu Pirota još pre Drugog svetskog rata, a proizvodnju u ovom gradu pokrenuo je čuveni Mita Gaga, odnosno Dimitrije Mladenović, koji je otvorio i prvu radionicu za izradu ove vrste obuće, omiljene među seoskim stanovništvom. U početku je radilo dvadesetak majstora. Kasnije, nakon rata, taj broj se povećavao, a uvedene su i nove tehnoligije.

Tako je nastala univerzalna obuća za sve prilike: dok su opanci novi, nose se čak i na svadbama, a kad više nisu za to, služe u štalama, na njivi, radu oko stoke... Nose se kad je sunčano vreme, ali i po kiši i poledici, na kojoj je sa opancima na nogama gotovo nemoguće pasti, jer se sitne šare sa donje strane odlično lepe za led. Održavanje gotovo ništa ne košta, jer je za čist opanak dovoljno malo vode ili vlažna krpa i dobra volja.

U bivšoj Jugoslaviji naročito je bio popularan među seoskim stanovništvom na Kosmetu, koje ga i sada traži. Zbog svega toga, ali i pristupačne cene i dugotrajnosti, simbol srpskog sela je verovatno popularan i kod racionalnih Japanaca.

Stotine proizvoda

Kompanija "Tigar" je u većinskom državnom vlasništvu. Osim opanaka i modnih čizama, u njenim pogonima se izrađuje još nekoliko stotina proizvoda, među kojima su čizme za ekstremne uslove, za vatrogasce, građevince, drvoseče, kao i čizme za NATO armije u nordijskim zemljama. U tehničkoj gumi se rade i rezervoari za vojne avione, delovi za guseničare, ali i blokovi za odbranu od poplava, kao i sve vrste lopti i sportskih rekvizita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik