Prerađivačka industrija u julu 2019. šest odsto veća, prehrambena i dalje kaska

Bez autora
Sep 05 2019

Pad prerađivačke industrije u Srbiji je kulminirao u junu. Već u julu je industrija doživela preokret. U junu je od 24 sektora prerađivačke industrije, u "minusu" bilo čak 17, a samo sedam je raslo u odnosu na isti period prošle godine.U julu je, međutim, svega šest oblasti imalo učinak manji nego pre godinu dana, dok je poraslo preostalih 18 oblasti. Prerađivačka industrija tako je u julu porasla šest odsto, nasuprot junskom ponoru od čak 7,8 odsto. Ukupna industrijska proizvodnja, kako se čulo na predstavljanju "Makroekonomskih analiza i trendova", u julu je povećana za 3,7 odsto. Samo mesec ranije bila je u padu od 6,1 odsto.

Prerađivačka industrija u julu 2019. šest odsto veća, prehrambena i dalje kaskaPad prerađivačke industrije u Srbiji je kulminirao u junu. Već u julu je industrija doživela preokret. U junu je od 24 sektora prerađivačke industrije, u "minusu" bilo čak 17, a samo sedam je raslo u odnosu na isti period prošle godine.

U julu je, međutim, svega šest oblasti imalo učinak manji nego pre godinu dana, dok je poraslo preostalih 18 oblasti.

Prerađivačka industrija tako je u julu porasla šest odsto, nasuprot junskom ponoru od čak 7,8 odsto. Ukupna industrijska proizvodnja, kako se čulo na predstavljanju "Makroekonomskih analiza i trendova", u julu je povećana za 3,7 odsto. Samo mesec ranije bila je u padu od 6,1 odsto.

- U junu je produbljen pad proizvodnje prerađivačke uindustrije delom zbog remonta Rafinerije nafte. Proizvodnja derivata nafte tada je pala za čak 30,4 odsto - objasnio je ekonomista Stojan Stamenković, saradnik MAT-a.

- Prehrambena industrija je u junu pala za 12 odsto. U julu se desio preokret. Počela je sa radom Rafinerija, ali je proradila i hemijska industrija. Problem je i dalje u proizvodnji hrane. I to zbog dva faktora. Jedan su kosovske takse, a drugi su cene u zemljama u koje naši proizvođači izvoze. Izvoz ume da postane i nerentabilan. Verujem da bi stopa rasta od šest odsto, kolika je bila u julu, mogla da se zadrži i narednih meseci. Pitanje uticaja prehrambene proizvodnje na ukupnu industriju i dalje ostaje otvoreno.

U julu je naša privreda uvezla više nego što je izvezla. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 71 odsto, što je najniža vrednost tokom ove godine.

- Izvoz motornih vozila je bio manji 61 milion evra i ta oblast ostaje problem - upozorio je Stamenković. - Međugodišnji pad proizvodnje automobila je nekada i 50 odsto, ali rezultat čitave oblasti popravlja učinak proizvođača delova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik