Kupuju zemlju i halu za 6,3 miliona evra

Bez autora
Sep 08 2019

Skupština Smedereva usvojila je predlog za prodaju zemljišta i hale u svojini Grada koja je pod zakup izdata kompaniji PKC. Hala će biti ponuđena na prodaju po ceni od 6,3 miliona evra. Gradonačelnica Jasna Avramović, koja je pokrenula ovu inicijativu, obavestila je odbornike da pregovori sa menadžmentom PKC-a traju dve godine, nakon što su iskazali nameru da otkupe parcelu od 19 ari i halu od 18.478 kvadrata. Podsetimo, Grad je halu izgradio iz kredita za 7,8 miliona evra, a Fincima je predata po principu "ključ u ruke". Grad je investirao i u kompletnu infrastrukturu, uključujući i prilazne puteve. Radovi su zvanično koštali 627,5 miliona dinara.

Kupuju zemlju i halu za 6,3 miliona evraSkupština Smedereva usvojila je predlog za prodaju zemljišta i hale u svojini Grada koja je pod zakup izdata kompaniji PKC. Hala će biti ponuđena na prodaju po ceni od 6,3 miliona evra.

Gradonačelnica Jasna Avramović, koja je pokrenula ovu inicijativu, obavestila je odbornike da pregovori sa menadžmentom PKC-a traju dve godine, nakon što su iskazali nameru da otkupe parcelu od 19 ari i halu od 18.478 kvadrata.

Podsetimo, Grad je halu izgradio iz kredita za 7,8 miliona evra, a Fincima je predata po principu "ključ u ruke". Grad je investirao i u kompletnu infrastrukturu, uključujući i prilazne puteve. Radovi su zvanično koštali 627,5 miliona dinara.

Ugovor o zakupu sa kompanijom za proizvodnju kablova za auto-industriju, sklopljen je u februaru 2015. PKC je do sada, na ime zakupa, u gradski budžet uplatio gotovo četiri miliona evra.

Na osnovu procene tržišne vrednosti, koju je obavio nezavisni procenitelj, ova imovina vredi 741.037.783 dinara, odnosno oko 6,3 miliona evra.

- To znači da ćemo, uz novac od zakupa, prihodovati više od deset miliona evra. Mislim da je ovo odličan posao. Vratićemo preostali kredit od 3,8 miliona evra, a ostaće još oko 2,5 miliona evra u budžetu Grada. Posebno je važno što će ovo stvoriti sigurnost za 2.700 radnika, ali i za još oko 1.000 koje planiraju da zaposle - kazala je Avramovićeva.

Ona je podsetila da je novcem iz kredita izgrađena manja hala od 3.000 kvadrata, koja ostaje u vlasništvu grada. Gradonačelnica je izjavila da će PKC u narednom periodu izgraditi dodatne pogone od oko 10.000 kvadrata i zaposliti još radnika:

- Sve ovo govori da će oni nastaviti dugoročno da posluju u Smederevu, što je, osim novca, jedan od najbitnijih benefita.

Uskoro oglas

Javni oglas za otuđenje imovine u svojini Grada biće raspisan u kratkom roku. Ukoliko se na konkurs za prodaju javi drugi kupac sa boljom ponudom, u obavezi je da PKC-u nastavi da izdaje halu još šest godina, jer je prethodni ugovor o zakupu sklopljen sa Gradom na deset godina. Inače, vodeći indijski proizvođač delova za auto-industriju, "Moterson Sumi", otkupila je upravljačka prava u finskoj kompaniji PKC.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik