Zbog Milke krojačice i "Milka" bez domena

Bez autora
Sep 08 2019

Svakodnevno se u Srbiji registruje veliki broj domena, a prijavljivanje funkcioniše po principu ko prvi imenu - njegovo je. Ipak, najveći problem ovo može da napravi velikim firmama, poznatim ličnostima, kojima brend, bilo da je reč o imenu ili proizvodu, može da "ukrade" i prijavi neko drugi i tako ih preduhitri. Iako registracija domena košta samo 3.500 dinara u našoj zemlji, svest o prisustvu kompanija na internetu nije dovoljno razvijena kao u svetu, pa se dešava da neke kompanije svoje najveće brendove ostavljaju na raspolaganje drugima. Jedna poznata kompanija, recimo, nije registrovala svoj domen pod nazivom popularnog proizvoda, slatkiša, objašnjava, za "Novosti", Predrag Milićević, rukovodilac sektora marketinga u Registru internet domena Srbije.

Zbog Milke krojačice i "Milka" bez domenaSvakodnevno se u Srbiji registruje veliki broj domena, a prijavljivanje funkcioniše po principu ko prvi imenu - njegovo je. Ipak, najveći problem ovo može da napravi velikim firmama, poznatim ličnostima, kojima brend, bilo da je reč o imenu ili proizvodu, može da "ukrade" i prijavi neko drugi i tako ih preduhitri.

Iako registracija domena košta samo 3.500 dinara u našoj zemlji, svest o prisustvu kompanija na internetu nije dovoljno razvijena kao u svetu, pa se dešava da neke kompanije svoje najveće brendove ostavljaju na raspolaganje drugima.

- Jedna poznata kompanija, recimo, nije registrovala svoj domen pod nazivom popularnog proizvoda, slatkiša - objašnjava, za "Novosti", Predrag Milićević, rukovodilac sektora marketinga u Registru internet domena Srbije. - U budućnosti, neko može da zauzme njegov domen i iskoristi popularnost imena, a plasira neke druge, ili slične sadržaje.

Kao primer dobre prakse Milićević navodi kompaniju "Starbaks", koja je deset godina pre nego što se pojavila na srpskom tržištu registrovala sajt sa nacionalnim domenom. O tome se vodi računa u svetskim kompanijama.

Međutim, kako objašnjavaju u Registru internet domena Srbije, iako su svetske kompanije mnogo ispred nas, i kompaniji "Milka" promaklo je da registruje sajt sa francuskim domenom. Po imenom milka.fr registrovala se žena koja se bavi šnajderajem.

- Neka naša žena se registrovala i prodavala garderobu. Kada su iz kompanije to saznali, vodili su spor sa njom, ali ona nije bila u prekršaju jer je domen bio slobodan - objašnjava ovu neobičnu situaciju Milićević. - Uspeli su da ispregovaraju i preuzmu domen.

Osim kompanija, često su na udaru i poznate ličnosti, pod čijim imenom mogu da se registruju drugi i plasiraju razne sadržaje.

- Kada je reč o našim poznatim ličnostima ne znam kakva je situacija, ali znam da je, recimo, glumac Ešton Kučer kada se rodila njegova ćerka zakupio sve moguće domene sa varijantima njenog imena - kaže naš sagovornik. - Tako da u budućnosti neko ne bi mogao da registruje takav sajt i plasira, primera radi, pornografski sadržaj.

I kompanija "Guči" registrovala je čak 2.000 domena iako mnoge ni ne koristi, kako bi smanjila mogućnost da se plagijatori registruju i prodaju nefirmiranu garederobu i obuću.

Besplatno

Zaštita domena košta do 7.000 dinara za najviši stepen obezbeđenja, dok za one niže ne treba da se izdvoji ni dinar.

- Ovo je važno naročito za banke, jer šta bi one radile ukoliko bi im neko ugrozio sajt - pojašnjava Milićević.

Kvačice

Odnedavno moguća je i registracija domena za dijakritičkim znacima, odnosno kvačicama. Tako, recimo, sada svi koji imaju slova sa kvačicama, kao što su č, š, ć, u svom nazivu na latinici, mogu da se registruju pod pravim imenom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik