IBM zainteresovan za korišćenje Data centra u Kragujevcu

Bez autora
Sep 11 2019

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović i regionalna direktorka kompanije IBM Nataša Sekulić potpisali su danas Memorandum o razumevanju. Time se IBM, kao jedna od vodećih IT kompanija u svetu, svrstala u red IT giganata koji su zainteresovani za korišćenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu. Memorandume o razumevanju su već potpisale kompanije Majkrosoft, Orakl i Banka Poštanska štedionica. Jovanović je ovim povodom izjavio da je jedan od najvećih pokazatelja ogromnog regionalnog i svetskog potencijala i visokog tehničkog i bezbednosnog kvaliteta budućeg Državnog data centra u Kragujevcu zainteresovanost svetskih IT giganata za korišćenje komercijalnih kapaciteta ovog centra.

IBM zainteresovan za korišćenje Data centra u KragujevcuDirektor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović i regionalna direktorka kompanije IBM Nataša Sekulić potpisali su danas Memorandum o razumevanju.

Time se IBM, kao jedna od vodećih IT kompanija u svetu, svrstala u red IT giganata koji su zainteresovani za korišćenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu.

Memorandume o razumevanju su već potpisale kompanije Majkrosoft, Orakl i Banka Poštanska štedionica.

Jovanović je ovim povodom izjavio da je jedan od najvećih pokazatelja ogromnog regionalnog i svetskog potencijala i visokog tehničkog i bezbednosnog kvaliteta budućeg Državnog data centra u Kragujevcu zainteresovanost svetskih IT giganata za korišćenje komercijalnih kapaciteta ovog centra.

Namera nam je da zajedno uspostavljamo i eksploatišemo infrastrukturu unutar Državnog data centra (cloud sisteme, sisteme bezbednosti podataka i drugo) kao i da koristimo nove tehnologije poput veštačke inteligencije, IoT, blokčejna u svrhu razvoja eUprave, objasnio je on.

Ukoliko bi velike IT kompanije odlučile da otvore svoj data centar u Srbiji, to bi bilo od neprocenjivog značaja za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji, ocenio je direktor Kancelarije.

Početkom jula ove godine svečano je obeležen početak radova na izgradnji Državnog data centra u Kragujevcu, koji će biti jedan od deset energetski najefikasnijih data centara u svetu, pri čemu će biti u potpunosti u vlasništvu Republike Srbije.

Imaće maksimalni kapacitet od 1180 REK ormana, što je više od pet puta od postojećeg Data centra u Beogradu, a biće spreman da ispuni i najviši tehnički standard pouzdanosti Tier 4.

Vrednost investicije u prvoj fazi je 30 miliona evra, a izgradnja će trajati godinu dana.

Ovim infrastrukturnim projektom od nacionalnog značaja obezbediće se sistemska i brža izgradnja informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu.

Pored pogodnosti za građane, čiji će podaci biti čuvani u skladu sa najvišim svetskim standardima, izgradnja ovog centra omogućava i dolazak najvećih IT svetskih kompanija i angažovanje više stotina domaćih IT kadrova.

Što se kadrova tiče, iz ugla Kancelarije, u Kragujevcu će nam direktno biti potrebno oko 30 visokostručnih kadrova iz oblasti IT, mašinstva i energetike, naveo je Jovanović.

Međutim, kada su u pitanju komercijalni korisnici, očekujemo dodatnu potrebu za više stotina IT stručnjaka, koji bi radili na razvoju, implementaciji i održavanja cloud sistema velikih komercijalnih korisnika. Ovo sigurno znači da će Kragujevac u IKT sektoru postati jedan od najbitnijih centara u Srbiji, ali i u regionu, naglasio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik