Ispred nas je još godina jeftinog novca

Bez autora
Sep 12 2019

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi uzrokovati veliki finansijski potres u zemljama EU, ali i u onim koje u toj uniji nisu. Međutim, ukoliko se to napuštanje desi uz dogovor, do velikog kolapsa možda i ne dođe. Zbog toga cijela Evropa budnim okom prati dešavanja oko najpopularnijeg “razvoda” na ovom kontinentu. Kao moguća likvidnosna mjera za prevazilaženje perioda recesije navodi se podizanje referentnih kamatnih stopa. Cjelokupan proces bi se trebao odvijati postepeno jer su trenutne kamatne stope dostigle niske nivoe, tako da su neodržive u dugom roku. Prema procjenama na bh. tržištu, ispred nas je još godina vrlo “jeftinog” novca, a možda i više, ovisno o odlukama Evropske centralne banke. Budući da u našoj zemlji prevladavaju krediti sa promjenljivom kamatom, izloženost stanovništva riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva.

Ispred nas je još godina jeftinog novcaIzlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi uzrokovati veliki finansijski potres u zemljama EU, ali i u onim koje u toj uniji nisu. Međutim, ukoliko se to napuštanje desi uz dogovor, do velikog kolapsa možda i ne dođe.

Zbog toga cijela Evropa budnim okom prati dešavanja oko najpopularnijeg “razvoda” na ovom kontinentu. Kao moguća likvidnosna mjera za prevazilaženje perioda recesije navodi se podizanje referentnih kamatnih stopa.

Očekivanja

- Cjelokupan proces bi se trebao odvijati postepeno jer su trenutne kamatne stope dostigle niske nivoe, tako da su neodržive u dugom roku. Prema procjenama na bh. tržištu, ispred nas je još godina vrlo “jeftinog” novca, a možda i više, ovisno o odlukama Evropske centralne banke. Budući da u našoj zemlji prevladavaju krediti sa promjenljivom kamatom, izloženost stanovništva riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva. Naravno, to ne znači da ima razloga za brigu s obzirom na to da se takvi makroekonomski faktori ne mijenjaju naglo, već postepeno u ovisnosti od uslova na svjetskom tržištu. Država mora raditi na smanjenju premija na rizik i strukturnim reformama koje će smanjiti potencijalni rizik povećanja kamatnih stopa, kažu iz Sberbank BH.

Iz Raiffeisen banke kažu kako je Evropska centralna banka (ECB) odlučila zadržati ključne kamatne stope nepromijenjenim, te su izrazili očekivanja da će ostati na sadašnjim nivoima još barem tokom prve polovine 2020.

- Naravno, povremene oscilacije su moguće pod uticajem kratkoročnih tržišnih događanja, ali sveukupna ekonomska slika s aspekta osnovnih indikatora monetarne politike će pogodovati tome da kamatne stope na kredite u BiH ostanu nepromijenjene ili da čak imaju blagi opadajući trend u narednom periodu, kažu iz Raiffeisen banke.

Kamatne stope u BiH u posljednjih nekoliko godina iz Sberbanke su ocijenili idealnim za kupovinu nekretnina zbog najnižih kamata na stambene kredite u posljednjih 20 godina.

- One su po svim parametrima u rangu zemalja regiona, bez obzira na to što je premija rizika, posebno u članicama EU, na znatno nižem nivou. Uzimajući u obzir risk parametre u pogledu kamatnih stopa na bh. tržištu po baznom trošku, ne zaostajemo za stopama na EU tržištu jer je u EU na snazi monetarna politika koja stimuliše kreditni rast, što direktno ima uticaj na kretanje kamatnih stopa u BiH, kažu iz ove banke.

Nedostaci

Da prosječne kamatne stope na kredite u BiH imaju opadajući trend već duži niz godina, praktično od završetka velike globalne recesije iz 2009. godine, kazali su nam iz Raiffeisen banke, te dodali da u tom smislu Bosna i Hercegovina prati globalni trend pada kamatnih stopa.

- Kod analize visine kamatnih stopa moramo imati u vidu i sve nedostatke bh. ekonomije u odnosu na zemlje EU, ali i zemlje regije. Tu, prije svega, mislimo na nizak kreditni rejting, još nedovoljnu razvijenost finansijskog tržišta, kao i političke, ekonomske i institucionalne rizike. Stoga je sasvim jasno zašto su kamatne stope u BiH više u odnosu na ostale zemlje, iako je evidentno da se ta razlika godinama postepeno smanjuje, poručili su iz Raiffeisen banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik