Bugarski sud dao zeleno svetlo za gradnju „Turskog toka”

Bez autora
Sep 18 2019

Saudijski konzorcijum „Arkad” ostaje graditelj „Turskog toka” kroz Bugarsku, odlučio je juče Vrhovni administrativni sud u Sofiji. Tročlano veće Vrhovnog administrativnog suda poništilo je žalbu na odluku Komisije za zaštitu konkurencije o izboru izvođača radova na projektu izgradnje bugarskog dela „Turskog toka”. Što znači da je sud faktički odobrio izgradnju gasovoda kroz ovu državu. Sud je posebno skrenuo pažnju da je odbio da razmatra žalbu konzorcijuma „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj”, i prekinuo razmatranje celog slučaja. Iz suda su precizirali da nisu uvažili žalbu konzorcijuma „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj” i da neće razmatrati njihovu žalbu. Time je rešen spor između ova dva konzorcijuma o podeli učešća u izgradnji gasovoda od Turske do granice Bugarske sa Srbijom.

Bugarski sud dao zeleno svetlo za gradnju „Turskog toka”Saudijski konzorcijum „Arkad” ostaje graditelj „Turskog toka” kroz Bugarsku, odlučio je juče Vrhovni administrativni sud u Sofiji. Tročlano veće Vrhovnog administrativnog suda poništilo je žalbu na odluku Komisije za zaštitu konkurencije o izboru izvođača radova na projektu izgradnje bugarskog dela „Turskog toka”.

Što znači da je sud faktički odobrio izgradnju gasovoda kroz ovu državu, preneli su svi bugarski mediji.

Sud je posebno skrenuo pažnju da je odbio da razmatra žalbu konzorcijuma „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj”, i prekinuo razmatranje celog slučaja. Iz suda su precizirali da nisu uvažili žalbu konzorcijuma „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj” i da neće razmatrati njihovu žalbu. Time je rešen spor između ova dva konzorcijuma o podeli učešća u izgradnji gasovoda od Turske do granice Bugarske sa Srbijom.

U obrazloženju sudske odluke navodi se i da je jedan od tri potencijalna izvođača bugarskog konzorcijuma odlučio da se povuče iz cele priče, te je sud naveo da je žalba koju je podneo taj konzorcijum protiv odluke Komisije za zaštitu konkurencije nemoguć za razmatranje zbog nedostatka volje svih učesnika Konzorcijuma za kasaciju.

Na ovu odluku druga strana može da se žali Vrhovnom upravnom sudu, privatnom žalbom, u roku od sedam dana od dana slanja ovog obaveštenja, navodi se u odluci suda, koja se može videti na sajtu.

Iako bi ovo trebalo da bude garancija da će Bugari uskoro krenuti s gradnjom jer od njih zavisi i sudbina Srbije, upućeni u ove prilike kažu da za sada nema vesti kada bi gradnja tamo mogla da počne.

Podsetimo, prvo je za izvođača radova na izgradnji 474 kilometara cevovoda izabran „Arkad”, ali ga je onda operater „Bulgartransgas” izopštio iz realizacije projekta zbog navodno kasno podnetih dokumenata i izabrao „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj” za novog izvođača radova koji je uz to ponudio i nižu cenu gradnje. Komisija za zaštitu konkurencije odlučila je da je to rešenje neosnovano, kao i da „Arkad” ostane izvođač. Kompanija „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj” je potom osporila tu odluku, iako je sam „Bulgartransgas” računao na brzo rešavanje situacije kako bi se počelo s postavljanjem cevi.

Srećko Đukić, ekspert za međunarodne gasne prilike, kaže da dok Bugarska rešava svoje problem, Srbija treba da vidi kako da prevaziđe nesuglasice s Energetskom zajednicom, koja ima zamerki na to kako se gradi u Srbiji.

Treba biti oprezan kada je reč o „Turskom toku” u celoj njegovoj dužini jer ima dosta „podvodnog kamenja” od Vašingtona i Brisela do Energetska zajednice, preko tečnog prirodnog gasa LNG koji je Bugarska počela da kupuje na Solunskom terminalu i izgradnje terminala na Krku za pretakanje LNG, što je američki projekat.

– Ne treba sumnjati da će Energetska zajednica istrajati na pozicijama Evropske unije i da će Srbiji „progledati kroz prste” zato što ne poštuje Treći energetski paket i ne dozvoljava konkurenciji da prodaje gas koji će ići ovim gasovodom. Kada bi se to dozvolilo Srbiji, poljuljan bi bio kredibilitet Energetske zajednice i Evropske komisije – kaže on.

Istovremeno, zvaničnici u Srbiji moraju da imaju u vidu da je naša zemlja kontinentalna, u središtu Balkana, da gas dobijamo i možemo da dobijamo samo do naših suseda koji su u članstvu EU.

– Ako mi ne moramo da poštujemo evropska pravila, oni moraju. Brisel uvek ima načina da ih privoli da poštuju propisa politike gasne bezbednosti. Osim toga, Rusija javno istupa za poštovanje evropskih gasnih prilika. Prvi čovek Ruske Federacije je u više navrata ponovio da „Turski tok” u Srbiji mora da se gradi u dogovoru s Briselom – kaže Đukić.

S druge strane, javnost u Srbiji do sada, iako gradnja „Turskog toka” uveliko traje, nije dobila nijedno ubedljivo, prihvatljivo niti zvanično saopštenje zašto se ne postupa shodno našem članstvu u Energetskoj zajednici, zaključuje on.
Potpisan ugovor za izgradnju bugarskog dela „Turskog toka”

Bugarska je potpisala ugovor vredan 1,1 milijardu evra o izgradnji bugarskog dela Turskog toka sa konzorcijumom koji predvodi „Arkad inženjering”.

Ugovor se odnosi na deonicu dugu 474 kilometra koja će ići od južne granice Bugarske sa Turskom do zapadne granice sa Srbijom, prenosi AP.

Bugarski deo gasovoda prenosiće gas za Srbiju, Mađarsku i Austriju.

Sve prepreke za izgradnju gasovoda Turski tok preko teritorije Bugarske otklonjene su juče, kada je Vrhovni administrativni sud te zemlje „stavio tačku” na spor oko izbora izvođača radova, prenosi Tanjug.

Konzorcijum predvođen saudijskim izvođačem radova „Arkad inženjering” pobedio je u aprilu na tenderu za izgradnju gasovoda u dužini od gotovo 500 km kroz Bugarsku, ali je bugarski operator „Bulgartransgas” u maju saopštio da „Arkad” nije dostavio potpunu dokumentaciju u roku i da je diskvalifikovao tu kompaniju.

Bugarski operator je zatim potpisao ugovor sa drugim ponuđačem, kompanijom „DžD konzorcijumom za gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj”, koja je izabrana za novog izvođača radova. Kompanija „Arkad” se žalila na odluku „Bulgartransgasa” pred Komisijom za zaštitu konkurencije i dobila je spor u junu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik