Robna razmena Srbije i Belorusije uvećana za 130 odsto

Bez autora
Sep 25 2019

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović i ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Belorusije Vladimir Kotlovič istakli su danas da je robna razmena dveju zemalja u prvoj polovini ove godine veća za gotovo 130 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Oni su nakon sastanka sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u Palati Srbija, podsetili na to da ta razmena na godišnjem nivou iznosi približno 150 miliona dolara i da je, uprkos tome što dve zemlje nemaju političke, administrativne i druge barijere, ekonomska saradnja i dalje nedovoljno razvijena. Državni sekretar je objasnio da je današnji sastanak sa delegacijom Belorusije imao za cilj da se definišu mere koje će pomoći razvoju privredne saradnje dveju država.

Robna razmena Srbije i Belorusije uvećana za 130 odstoDržavni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović i ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Belorusije Vladimir Kotlovič istakli su danas da je robna razmena dveju zemalja u prvoj polovini ove godine veća za gotovo 130 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Stevanović i Kotlovič su, nakon sastanka sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u Palati Srbija, podsetili na to da ta razmena na godišnjem nivou iznosi približno 150 miliona dolara i da je, uprkos tome što dve zemlje nemaju političke, administrativne i druge barijere, ekonomska saradnja i dalje nedovoljno razvijena.

Državni sekretar je objasnio da je današnji sastanak sa delegacijom Belorusije imao za cilj da se definišu mere koje će pomoći razvoju privredne saradnje dveju država.

On je podsetio na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio pre nekoliko meseci gost predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, što je, kako je ocenio, dalo novi impuls odnosima i saradnji dveju zemalja.

Današnji sastanak, osim što ima za cilj da pripremi naš mešoviti komitet, svakako je i u funkciji pripreme posete predsednika Lukašenka Srbiji, koja se može očekivati nakon izbora u Belorusiji, koji su zakazani za novembar, naveo je Stevanović.

On je podsetio na to da su u međuvremenu usaglašeni svi elementi sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), koji će biti potpisan u novembru, što će srpskim privrednicima omogućiti da u većem obimu i jednostavnije plasiraju robu na evroazijsko tržište, ali i beloruskim i drugim privrednicima iz Evroazijske unije da plasiraju svoju robu u Srbiji.

Kotlovič je istakao da između Srbije i Belorusije postoje dugi, prijateljski i partnerski odnosi, kao i da aktivno funkcioniše zajednička Mešovita komisija za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Što se tiče robne razmene, ona je povećana u prvom polugodištu ove godine za 127,9 odsto i mi smo zadovoljni time, a to je i zadatak koji je postavljen ispred ministarstava privrede Srbije i Belorusije, rekao je ministar.

On je poručio da će akcenat u saradnji dveju zemalja, osim na krupne kompanije, biti stavljen i na mala i srednja preduzeća, koja se intenzivno razvijaju u Srbiji i Belorusiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik