BDP bilježi skroman rast: Trgovina i turizam “pogurali” razvoj

Bez autora
Oct 01 2019

Bruto domaći proizvod Republike Srpske u drugom kvartalu ove godine bilježi skroman rast od 2,4 odsto, što je nešto bolji rezultat u poređenju sa prvim tromjesječom.Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći rast BDP-a u drugom kvartalu zabilježen u sektorima trgovine na veliko i malo, opravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja te djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane koji su bili u plusu šest odsto. U sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova BDP je porastao 5,4 odsto, a u oblasti informacija i komunikacija 4,7 odsto. Statističari su izračunali da su finansijske djelatnosti imale rast od 4,5 odsto.

BDP bilježi skroman rast: Trgovina i turizam “pogurali” razvojBruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske u drugom kvartalu ove godine bilježi skroman rast od 2,4 odsto, što je nešto bolji rezultat u poređenju sa prvim tromjesječom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći rast BDP-a u drugom kvartalu zabilježen u sektorima trgovine na veliko i malo, opravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja te djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane koji su bili u plusu šest odsto.

U sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova BDP je porastao 5,4 odsto, a u oblasti informacija i komunikacija 4,7 odsto. Statističari su izračunali da su finansijske djelatnosti imale rast od 4,5 odsto.

Sa druge strane, najveći pad BDP-a u drugom tromjesečju ove godine zabilježen je u oblasti prerađivačke industrije koja je ostvarila minus od 6,9 odsto.  Minus od četiri odsto zabilježen je i u sektoru vađenja ruda i kamena, proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, te u oblasti snabdijevanja vodom i upravljanju otpadom.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže za “Glas Srpske” da je pozitivno to što BDP raste, ali da zabrinjava to što prerađivačka industrija bilježi pad.

- Prerađivačka industrija zajedno sa poljoprivredom treba da bude nosilac ukupnog privrednog razvoja Republike i najveći zamajac rasta BDP-a - istakao je Vidić i dodao da su svi ti pokazatelji povezani i sa padom obima robne razmjene.

Vidić ističe da će jedino ohrabrenje biti ako ukupan BDP do kraja godine bude rastao iznad tri odsto.

- Na taj način bi djelimično postigli ciljeve zacrtane u programu ekonomskih reformi. Smatram da je neophodno povećanje obima proizvodnje, veće investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Samo tako će i prerađivačka industrija krenuti uzlaznom putanjom - dodao je Vidić.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić kaže da prerađivačku industriju sve više pritišće nedostatak radne snage.

- Činjenica je da je konkurencija sve veća, a odliv radne snage ogroman pa je samim tim kompletna industrija u problemima. Porasla je cijena radne snage, a mnogi smanjuju ili odustaju od proizvodnje. Nadam se da ta dešavanja neće zaustaviti investicije na našem prostoru i da ćemo uspjeti iskoračiti iz problema koji nas pritišću - rekao je Mikić i dodao da je u ovom preduzeću tokom cijele godine otvoren konkurs za prijem radnika

Rast BDP-a u 2019. godini

  • 2,0% -  Prvi kvartal
  • 2,4% - Drugi kvartal

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik