Objavljen novi spisak firmi koji nisu isplatile plate trudnicama ili porodiljama

Bez autora
Oct 07 2019

Poslodavci su kršili prava trudnica i porodilja i u septembru. Četiri firme, od kojih tri iz Beograda, prošlog meseca su bile neodgovorne prema zaposlenim majkama. Ako je nešto dobro to je da je ta crna lista poslodavaca za septembar upola kraća u odnosu na avgust.Centar za mame u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavio je, naime, crnu listu poslodavaca koji su u septembru kršili prava trudnica i porodilja. To je druga objavljena crna lista po redu pošto je prva obelodanjena za avgust. Prava trudnica i porodilja u septembru su kršili: apoteka “M zdravlje” iz Beograda, “Retail coffee” iz Beograda, “D&W COMPANY” iz Zemuna i “Best capital komerc” iz Kraljeva.

Objavljen novi spisak firmi koji nisu isplatile plate trudnicama ili porodiljamaPoslodavci su kršili prava trudnica i porodilja i u septembru. Četiri firme, od kojih tri iz Beograda, prošlog meseca su bile neodgovorne prema zaposlenim majkama. Ako je nešto dobro to je da je ta crna lista poslodavaca za septembar upola kraća u odnosu na avgust.

Centar za mame u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavio je, naime, crnu listu poslodavaca koji su u septembru kršili prava trudnica i porodilja. To je druga objavljena crna lista po redu pošto je prva obelodanjena za avgust. Prava trudnica i porodilja u septembru su kršili: apoteka “M zdravlje” iz Beograda, “Retail coffee” iz Beograda, “D&W COMPANY” iz Zemuna i “Best capital komerc” iz Kraljeva.

Reč je o firmama kod kojih je Inspekcija rada utvrdila da su prekršile prava trudnica ili porodilja i to na osnovu prijava budućih odnosno sadašnjih majki na besplatan broj 0800 300 307. Sve četiri firme nisu isplatile platu zaposlenim trudnicama ili porodiljama, a firma “D&W COMPANY” iz Zemuna pored toga nije izdala ni potvrdu o godišnjim primanjima svoje zaposlene trudnice, kao ni dostavila propisanu dokumentaciju Opštinskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu odnosno Fondu zdravstvenog osiguranja.

"Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo javnosti predstavili one koje ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da ohrabrimo mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada. Osim toganadamo se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali ih i probuditi, i naterati da uvide da mame nisu ‘laka meta’ i da se njihova prava moraju poštovati", ističe Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Ministar rada Zoran Đorđević je prilikom objavljivanja prve crne liste za avgust istakao da je ministarstvo pored pojačanih inspekcijskih nadzora uvelo registar poslodavaca koji su prekršili prava trudnica i porodilja kako bi se transparentno bavilo ovim problemom, ali i ukazalo javnosti ko su poslodavci koji krše prava trudnica i porodilja. Kako je rekao, svi poslodavci koji krše prava trudnica i porodilja, ali i ostalih radno angažovanih lica, biće kažnjeni u skladu sa zakonom.

Kazne od 50.000 do dva miliona dinara

Kazna za svaki od prekršaja nad pravima trudnica ili porodilja, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici, kreće se od 800.000 do dva miliona dinara za poslodavca sa svojstvom pravnog lica, od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika, a od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Firme koje su u avgustu prekršile prava trudnica/porodilja

  • Hronos Computers* Vranje
  • Stylos Novi Sad
  • Unikomerc Filter Prokuplje
  • Bomar Novi Sad
  • TDC Novi Sad
  • YOU MAK Žitorađa
  • Solley Aleksandrovac
  • Miss you Kopaonik

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik