Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju 350 miliona dolara

Bez autora
Oct 09 2019

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović ocenio je danas da je to što je Srbija po prvi put izabrana za zemlju partnera na sajmu poljoprivrede “Zlatna jesen” u Moskvi pokazatelj da Rusija prepoznaje srpske proizvode koji se nalaze na njenom tržištu.Nedimović je, po završetku ceremonije otvaranja sajma, rekao da Srbija izvozi značajne količine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, i naveo podatak da je prošle godine taj izvoz bio 350 miliona dolara. S druge strane, kako je objasnio, prisustvo srpskih proizvoda na ruskom tržištu je povećano i zbog jačeg institucionalnog rada na usklađivanju naših regulativa sa ruskim, objasnio je on, pri čemu je to naročito bitno u sektorima veterine i voća i povrća.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju 350 miliona dolaraMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović ocenio je danas da je to što je Srbija po prvi put izabrana za zemlju partnera na sajmu poljoprivrede “Zlatna jesen” u Moskvi pokazatelj da Rusija prepoznaje srpske proizvode koji se nalaze na njenom tržištu.

Nedimović je, po završetku ceremonije otvaranja sajma, rekao da Srbija izvozi značajne količine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, i naveo podatak da je prošle godine taj izvoz bio 350 miliona dolara.

S druge strane, kako je objasnio, prisustvo srpskih proizvoda na ruskom tržištu je povećano i zbog jačeg institucionalnog rada na usklađivanju naših regulativa sa ruskim, objasnio je on, pri čemu je to naročito bitno u sektorima veterine i voća i povrća.

Ministar je podsetio na to da Srbiju očekuju izmene sporazuma o slobodnoj trgovini ne samo sa Rusijom, već i sa ostalim zemljama Evroazijske unije, kako bi još nekoliko proizvoda stizalo na to tržište bez carine.

Prema njegovim rečima, to bi mogli da budu sir, voćna rakija, kao i neke grane koje su poslednjih godina imale pad izvoza ka tom tržištu, kao što su prerađevine od svinjskog mesa.

Nedimović je danas prisustvovao ceremoniji otvaranja 21. sajma poljoprivrede “Zlatna jesen”, u društvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i ministra poljoprivrede Dmitrija Petruševa.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije organizovalo je, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, nastup srpskih privrednika na sajmu u Moskvi, među kojima su kompanije Zlatiborac, Karneks, PDM Agro-fruit, Sirmium fruit, Agroeksim, Premier rakija, Agro papuk, Evro kalem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik