Online kupovina sve popularnija i u BiH

Bez autora
Oct 14 2019

Sve veći broj finansijskih korisnika u Bosni i Hercegovini, njih 47 posto, prema novoj Mastercard studiji, kupuje online, a studija kaže i da bi taj broj bio mnogo veći kada bi se korisnicima dodatno garantovala sigurnost. Online kupovina, kažu iz Mastercarda, bilježi konstantan rast, što ne čudi jer predstavlja kontrast kupovini u shopping zoni. Digitalno okruženje je nekim trgovcima na malo posljednji spas, ali i ulazna tačka za druge. Kombinacija praktičnosti i personalizacije znači da se više kupaca okreće online kupovini, njih 67 posto u regionu CEE, što čini da online kupovina postaje standard, kazao je Amir Trokić, account menadžer za BiH.

Online kupovina sve popularnija i u BiHSve veći broj finansijskih korisnika u Bosni i Hercegovini, njih 47 posto, prema novoj Mastercard studiji, kupuje online, a studija kaže i da bi taj broj bio mnogo veći kada bi se korisnicima dodatno garantovala sigurnost.

Online kupovina, kažu iz Mastercarda, bilježi konstantan rast, što ne čudi jer predstavlja kontrast kupovini u shopping zoni.

Mobilno plaćanje

- Digitalno okruženje je nekim trgovcima na malo posljednji spas, ali i ulazna tačka za druge. Kombinacija praktičnosti i personalizacije znači da se više kupaca okreće online kupovini, njih 67 posto u regionu CEE, što čini da online kupovina postaje standard, kazao je Amir Trokić, account menadžer za BiH.

Ono što su korisnici kao prednosti online kupovine izdvojili su dostupnost bilo gdje, brzina i ušteda vremena i jednostavnost.

- Korisnici finansijskih usluga u BiH preferiraju plaćanje karticama za online kupovinu (49 posto), platnim karticama po isporuci (39 posto), dok više od trećine (43 posto) preferira da online kupovinu plaća aplikacijama za slanje novca.

Opasnosti

Također, 58 posto građana BiH koristi mobilne uređaje za online plaćanja i to obično dva puta mjesečno. Prema istraživanju, tri četvrtine ispitanika smatra da je mobilni telefon najbolja alternativa platnoj kartici, kazao je Nikola Mehandžić, direktor razvoja za tržišta Zapadnog Balkana.

Mehandžić se osvrnuo i na sigurnost podataka, te kazao kako je to jedan od najvećih izazova digitalizacije kako za organizacije, tako i za pojedince. Kaže da iako je 38 posto ispitanika reklo da ima neko znanje o bezbjednosti na mreži, a 45 posto njih je priznalo da relativno slabo poznaje opasnosti na internetu i žele da nauče više.

- U slučaju bilo kakvih nedoumica u pogledu sigurnosti podataka, njihov glavni izvor informacija je internet. 50 posto ispitanika ima odvojene e-mail adrese za svrhe posla, 61 posto ispitanika je odgovorilo da redovno pregledaju svoje postavke privatnosti na društvenim mrežama, međutim alarmantna je činjenica da 63 posto ispitanika mijenja lozinku samo jednom godišnje ili još rjeđe, kazao je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik