Ova greška ubija svaku dobru poslovnu ideju: Poznati investitor upozorava da je preduzetnici često prave

Bez autora
Oct 28 2019

Pri pokretanju i razvijanju bilo kakvog posla najčešćim problemom smatra se novac, odnosno izvor finansiranja nove poslovne ideje. Prikupljanje novca i traženje investitora na početku jedan je od puteva za mnoge preduzetnike, međutim postoje oni koji smatraju da je upravo to najveća greška. Mark Kuban je poznati američki biznismen koji je investirao u desetine kompanija. Očekivalo bi se da će upravo on biti pobornik ideje da preduzetnici treba na početku da pronađu investitora. Potpuno suprotno, on smatra da je prikupljanje novca na taj način velika greška za novu poslovnu ideju. Kada je Kuban početkom meseca pozvan na radio emisiju "Rian Seacrest", njegova jasna poruka svima koji pokušavaju da pokrenu posao bilo je da ga sami izgrade i izbegnu uzimanje novca investitora.

Ova greška ubija svaku dobru poslovnu ideju: Poznati investitor upozorava da je preduzetnici često pravePri pokretanju i razvijanju bilo kakvog posla najčešćim problemom smatra se novac, odnosno izvor finansiranja nove poslovne ideje. Prikupljanje novca i traženje investitora na početku jedan je od puteva za mnoge preduzetnike, međutim postoje oni koji smatraju da je upravo to najveća greška.

Mark Kuban je poznati američki biznismen koji je investirao u desetine kompanija. Očekivalo bi se da će upravo on biti pobornik ideje da preduzetnici treba na početku da pronađu investitora. Potpuno suprotno, on smatra da je prikupljanje novca na taj način velika greška za novu poslovnu ideju.

Kada je Kuban početkom meseca pozvan na radio emisiju "Rian Seacrest", njegova jasna poruka svima koji pokušavaju da pokrenu posao bilo je da ga sami izgrade i izbegnu uzimanje novca investitora.

Radi sam dok možeš

Kuban kaže da je u fazi kada imate odličnu ideju, za koju shvatate da se nigde ne koristi i da može biti "nešto veliko", najveća moguća greška da "zaposlite gomilu ljudi i počnete da prikupljate novac od investitora".

Ipak, nije Kuban potpuno protiv takvog prikupljanja sredstava. Umesto toga, kaže da privlačenje investitora nikada ne bi trebalo da bude vaša strategija rasta.

"Jednom kada prikupite novac, to nije ostvarenje. To je obaveza. Sada prijavljujete kome ste pozajmili ili uzeli novac," rekao je. Umesto toga, on preporučuje budućim preduzetnicima da pronađu način da svoju ideju ostvare po sopstvenim uslovima.

"Tada imate samo jednog šefa - da odgovorite sebi", kaže Kuban i dodaje "šta god da je, najbolji posao koji započinjete je onaj u kojem možete kontrolisati sopstvenu sudbinu".

Kuban zapravo objašnjava da kada nemate investitora, ne morate da brinete da će on preuzeti posao i krenuti u drugom pravcu sa kojim se vi ne slažete.

"Moći ćete da kontrolišete viziju i budućnost vašeg poslovanja kada ste jedina osoba za to zadužena", tvrdi.

Preporuke pružaju veću vrednost od investitora

Umesto da tražite investitore na početku, Kuban kaže da je vrednije pronaći nešto što sami možete da napravite ili kupite. Neka vaš proizvod bude mali, ali neka bude dobar. Izgradite snažnu lojalnost kupaca, čak i ako je to samo šačica kupaca. Zatim počnite da tražite preporuke.

"Na taj način razvijajte posao i možete ga pretvoriti u nešto ogromno", kaže Kuban. Možda će trebati nešto više vremena da stvari počnu dobro da funkcionišu nego da ste imali injekciju finansiranja od samog početka, ali to je u redu, jer je bolje na "duže staze".

Tajni sastojak da biste bili uspešni, kaže Kuban, je da morate biti jako dobri u tome što radite. Kao primer naveo je Saru Blejkli, osnivača milijardera i izvršnog direktora kompanije "Spank".

Bez poslovne ili dizajnerske obuke, prototipno je napravila besprekornu formu odeće bez šava i prodala je lokalno. Njen proizvod nije uspeo preko noći, ali je njegova lojalna baza kupaca organski rasla. Kompanija nikada nije prihvatila spoljna ulaganja, a danas je Blejkli najmlađa milijarderka u Americi.

Prvi posao s 12 godina

Da bi ilustrovao svoje stanovište, Kuban je podelio priču o tome kako je započeo svoj prvi "biznis". Imao je 12 godina i želeo je nove košarkaške cipele. Otac mu je rekao da mora da nađe posao.

Tako je Kuban kupio 100 vreća smeća za tri dolara. Otišao je od vrata do vrata pitajući: "Da li vaša porodica koristi vreće za smeće?" Na kraju je prodao punu kutiju za šest dolara, pretvarajući profit od tri dolara na svaku kutiju. Njegova poenta? Svako ko je zaista preduzetnički nastrojen može stvoriti posao koji zarađuje novac, čak i 12-godišnje dete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik