Rast prihoda i dobiti Atlantic grupe

Bez autora
Oct 29 2019

Atlantic grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila 4,01 milijardu kuna prihoda od prodaje, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje rast od 3,2 posto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 11,6 posto, na 353,5 milijuna kuna. Dobit iz poslovanja iznosi 452,9 milijuna kuna i veća je za 8,3 posto, ističu iz Atlantic grupe. Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecala strateška poslovna područja delikatesni namazi s rastom od 9,3 posto i pića s rastom od 4,8 posto. S 817,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, koji čine 20,4 posto udjela u ukupnim prihodima, kava se ističe kao najveća pojedinačna kategorija, navodi se u priopćenju.

Rast prihoda i dobiti Atlantic grupeAtlantic grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila 4,01 milijardu kuna prihoda od prodaje, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje rast od 3,2 posto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 11,6 posto, na 353,5 milijuna kuna, objavili su u utorak iz te kompanije.

Dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 452,9 milijuna kuna i veća je za 8,3 posto, ističu iz Atlantic grupe.

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecala strateška poslovna područja delikatesni namazi s rastom od 9,3 posto (565,8 milijuna kuna) i pića s rastom od 4,8 posto (596,9 milijuna kuna). S 817,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, koji čine 20,4 posto udjela u ukupnim prihodima, kava se ističe kao najveća pojedinačna kategorija, navodi se u priopćenju.

U distribucijskom poslovanju najznačajniji je rast od 8,5 posto ostvarilo tržište Hrvatske, a slijedi Slovenija s rastom od 4,7 posto. 

U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64,9 posto, brendovi principala u distribuciji 26,8 posto, a ljekarnički lanac Farmacia sudjeluje u ukupnim prihodima s 8,3 posto.

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi ističe da poslovanje u prvih devet mjeseci obilježava nastavak rasta prihoda i profitabilnosti u većini poslovnih segmenata i tržišta.

"Nastavili smo sa strategijom dezinvestiranja non-core djelatnosti izlaskom iz sportske i aktivne prehrane, osnažujući istovremeno fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta i temelj transformacije za budućnost. To uključuje i ciljanu internacionalizaciju s brendovima koji su dokazali međunarodni potencijal te razvoj distribucije kao važne poluge rasta poslovanja, kao i spajanja i preuzimanja", rekao je Tedeschi.

Napominje kako je u tom smislu pojačana i Uprava kompanije te sada broji šest članova.

"Posebno smo zadovoljni činjenicom da tržište kapitala prepoznaje naš ukupni rezultat pa smo u prvih devet mjeseci imali i povijesno rekordne vrijednosti dionice, ali i rekordni iznos dividende po dionici", ističe Tedeschi u komentaru devetomjesečnih rezultata.

Iz Atlantica u priopćenju također podsjećaju da, nakon odličnih rezultata ostvarenih širenjem distribucijskog portfelja u regiji prošle godine, novi distribucijski ugovori početkom ove godine potpisani u Makedoniji (Ficosota i Beiersdorf) potvrđuju kontinuirani fokus na razvoj distribucijskog poslovanja.

Krajem ožujka Atlantic grupa je otvorila i novi, suvremeno opremljeni logističko-distribucijski centar kraj Velike Gorice, kojim osigurava adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucije. U prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta, s mogućnošću modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama. U istom su skladištu implementirani i pušteni u rad visoko sofisticirani logistički roboti tvrtke Gideon.

Istovremeno, potpunim izlaskom iz sportske prehrane nastavljen je proces dezinvestiranja nestrateških poslovnih operacija. Početkom travnja Atlantic grupa je s tvrtkom Genuport Trade iz Hamburga sklopila ugovor o prodaji tvrtke Tripoint s brendovima Multipower, Champ i Multabe, podsjećaju iz Atlantica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik