Tri trake preko Karaule: Brzinom od 70 kilometara na sat

Bez autora
Nov 10 2019

Završetak radova na izgradnji magistralne ceste M-18, dionice Kladanj - Podpaklenik na prevoju Karaula, očekuje se 25. novembra, a kako su nam kazali iz Cesta Federacije, otvaranje ove dionice planirano je za 26. novembar. Gradnja ove treće faze podrazumijevala je izgradnju dodatnog dijela trase, ukupne dužine 1.506 metara i izgradnju mostova dužine 280 i 120 metara. Kompletiranjem treće faze ukupna dionica dobija značaj, a vozači cjelinu ukupne dužine 4,5 kilometara moderne saobraćajnice koja će imati tri trake. Ova cesta je rađena prije 50 godina i elementi su bili takvi da su omogućavali kretanje 30 do 40 km/h, ističe Adis Čampara, šef projekta za trasu na projektu Karaula JP Ceste Federacije.

Tri trake preko Karaule: Brzinom od 70 kilometara na satZavršetak radova na izgradnji magistralne ceste M-18, dionice Kladanj - Podpaklenik na prevoju Karaula, očekuje se 25. novembra, a kako su nam kazali iz Cesta Federacije, otvaranje ove dionice planirano je za 26. novembar.

Gradnja ove treće faze podrazumijevala je izgradnju dodatnog dijela trase, ukupne dužine 1.506 metara i izgradnju mostova dužine 280 i 120 metara. Kompletiranjem treće faze ukupna dionica dobija značaj, a vozači cjelinu ukupne dužine 4,5 kilometara moderne saobraćajnice koja će imati tri trake.

- Ova cesta je rađena prije 50 godina i elementi su bili takvi da su omogućavali kretanje 30 do 40 km/h, ističe Adis Čampara, šef projekta za trasu na projektu Karaula JP Ceste Federacije te dodaje:

Prva faza koštala je 4,7 miliona, druga faza skoro 22,6 miliona maraka, dok je za zadnju, najzahtjevniju fazu osigurano skoro 10 miliona maraka. Izvođačima radova najviše se zamjerilo zbog probijanja rokova.

Ejub Balić, šef gradilišta, ispričao nam je da su “na ovoj dionici iskopali 180.000 kubika materijala. Ugrađeno je 80.000 kubika nasipa, 35.000 kvadratnih metara asfalta. Paralelno s tim urađena su dva kilometra ivičnjaka”.

​Problema je bilo mnogo, tvrdi Balić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik