Domaći nameštaj udoban i jeftin: Od naših proizvođača sve više kupujemo, u porastu i izvoz

Bez autora
Nov 12 2019

Drvoprerađivačka industrija u našoj zemlji poslednjih godina beleži trend rasta, a takva je situacija i u ovoj godini. Za prvih osam meseci proizvodnja nameštaja u Srbiji povećana je za 2,7 odsto, a izvoz za 4,1 procenat. Vrednost izvezene robe iznosi 365 miliona dolara. Više od 90 odsto kompanija iz ovog sektora je u domaćem vlasništvu. Podaci pokazuju da potrošači znatno češće kupuju kod domaćih nego kod stranih proizvođača, a glavni razlozi za to su dobar odnos cene i kvaliteta i dostupnost domaćih trgovinskih lanaca širom zemlje. Strane robne kuće prodajne objekte imaju samo u većim gradovima. Na 57. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu predstavljeni su najznačajniji regionalni i evropski dizajneri, proizvođači i distributeri nameštaja, drvne industrije i pratećih grana.

Domaći nameštaj udoban i jeftin: Od naših proizvođača sve više kupujemo, u porastu i izvozDrvoprerađivačka industrija u našoj zemlji poslednjih godina beleži trend rasta, a takva je situacija i u ovoj godini. Za prvih osam meseci proizvodnja nameštaja u Srbiji povećana je za 2,7 odsto, a izvoz za 4,1 procenat. Vrednost izvezene robe iznosi 365 miliona dolara.

Više od 90 odsto kompanija iz ovog sektora je u domaćem vlasništvu. Podaci pokazuju da potrošači znatno češće kupuju kod domaćih nego kod stranih proizvođača, a glavni razlozi za to su dobar odnos cene i kvaliteta i dostupnost domaćih trgovinskih lanaca širom zemlje. Strane robne kuće prodajne objekte imaju samo u većim gradovima.

Na 57. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu predstavljeni su najznačajniji regionalni i evropski dizajneri, proizvođači i distributeri nameštaja, drvne industrije i pratećih grana. Posetioci su mogli da vide atraktivne proizvode više od 500 izlagača iz 38 zemalja.

- To je u poslednjih pet godina vodeći regionalni sajam nameštaja - kaže, za "Novosti", Nataša Govedarica iz Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije.

- Ovoga puta predstavljen je izuzetan program domaćih proizvođača, koji pokazuje da idemo u korak sa svetskim trendovima u dizajnu i kvalitetu.

Ističe da je Srbija lider u regionu u proizvodnji nameštaja od pločastih materijala.

- Nekoliko velikih kompanija je na tom prostoru stvorilo prepoznatljive brendove - ukazuje sagovornica.

- Najveći je izvoz upravo ove vrste nameštaja, jer se radi o serijskoj proizvodnji sa većim stepenom automatizacije, pa su i cene dostupnije.

Nameštaj od punog drveta je pri vrhu svetskih trendova, dodaje ona. Naglašava da tu leži veliki potencijal za izvoz zbog izuzetno kvalitetne domaće sirovine i materijala koji se koriste prilikom finalne obrade, kao i odlične izrade.

- Takav nameštaj na svim, zahtevnim svetskim tržištima ima svoje kupce - navodi Nataša Govedarica. - Ima mnogo domaćih odličnih kompanija, među kojima se izdvojilo desetak, koje proizvode ekskluzivan nameštaj od punog drveta, vrhunskog kvaliteta, i prate svetske trendove.

Najveći problem je, kako kaže sagovornica "Novosti", veliki nedostatak i nižekvalifikovanih i visokokvalifikovanih kadrova, inženjera.

- Postoji raskorak između obrazovanja, struke i privrede - objašnjava Nataša Govedarica. - Potrebno je više da se radi na promociji same industrije koja je lepa i kreativna, a velike kompanije nude dobre poslovne mogućnosti.

Naglašava da su neophodni i sistemska podrška države i malo više subvencija.

Najveći izvoznik

Prema podacima Privredne komore Srbije, najveći izvoznik nameštaja u prethodnoj godini je kompanija "Forma ideale". Njeno učešće u ukupnom izvozu drvne industrije je 21 odsto.

- Godišnje proizvedemo dva i po miliona komada nameštaja, od toga izvozimo više od 80 odsto, a ostalo ide u našu maloprodaju u Srbiji - kaže, za "Novosti", Nikola Ružičić, pi-ar menadžer "Forme ideale". - U ovoj godini imamo kontinuiran plasman na 51 tržište na četiri kontinenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik