pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 117.5121
USD 105.8
CHF 107.0628
GBP 139.1829
CAD 80.2623
HRK 15.7895
BAM 60.083
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
14.11.2019.Makfax Macedonia

Месечен младински додаток од 3.000 денари за сите млади вработени во производна дејност

Месечен младински додаток од 3.000 денари за сите млади вработени во производна дејностВладата на седница гo утврди предлог-законот за младинскиот додаток, предложен од Министерстовото за труд и социјална политика.

„Со младинскиот додаток поттикнуваме вработување на младите лица во дејностите на производството по завршување на средното образование. На овој начин истовремено придонесуваме за подобрување на нивниот животен стандард и ги задоволуваме потребите на работодавците со соодветно квалификувана работна сила. Младинскиот додаток ќе биде во висина од 3.000 денари месечно и ќе им се исплаќа на млади лица до 23 години со завршено најмалку средно образование“, појаснуваат од Министерството.

Младински додаток може да користи младо лице што ги исполнува следните услови: е опфатено со задолжително социјално осигурување по основ на вработување кај работодавец или самовработување со претежна производствена дејност; е вработено во приватна агенција за вработување и е отстапено на работа кај работодавец со претежна производствена дејност или е опфатено во задолжително социјално осигурување како индвивидуален земјоделец.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share