Valjevska bukovina kreće za Kinu

Bez autora
Nov 14 2019

Odavno u Valjevu nije bilo takve investicije u jedan proizvodni pogon. Oko šest miliona evra uložila je do sada beogradska firma „Krstako inkorporejtid” u fabriku za preradu drveta i proizvodnju peleta u selu Beloševac, na istočnom obodu varoši na Kolubari. U delu pogona, čija je ukupna površina preko 5.000 kvadratnih metara, nedavno je na najsavremenijoj opremi vrednoj više od tri miliona evra počela probna proizvodnja sušene i parene bukove rezane građe i bukovog peleta. Analize su pokazale da se drvo vraća na velika vrata na svetsko tržište, a dobri odnosi Srbije s Kinom i Rusijom otvaraju široke mogućnosti za plasman ove robe, objašnjava Milan Krstić, generalni direktor firme „Krstako”.

Valjevska bukovina kreće za KinuOdavno u Valjevu nije bilo takve investicije u jedan proizvodni pogon. Oko šest miliona evra uložila je do sada beogradska firma „Krstako inkorporejtid” u fabriku za preradu drveta i proizvodnju peleta u selu Beloševac, na istočnom obodu varoši na Kolubari.

U delu pogona, čija je ukupna površina preko 5.000 kvadratnih metara, nedavno je na najsavremenijoj opremi vrednoj više od tri miliona evra počela probna proizvodnja sušene i parene bukove rezane građe i bukovog peleta.

Analize su pokazale da se drvo vraća na velika vrata na svetsko tržište, a dobri odnosi Srbije s Kinom i Rusijom otvaraju široke mogućnosti za plasman ove robe, objašnjava Milan Krstić, generalni direktor firme „Krstako”.

– Proizvodnju smo koncipirali tako da je iskorišćenost bukovih trupaca oko 40 odsto za rezanu građu, a 60 odsto za pelet. Dnevni kapacitet pogona za preradu je od 100 do 120 kubnih metara bukovih trupaca, a kada peletara proradi punim kapacitetom, proizvodiće oko 50 tona peleta dnevno – navodi Krstić.

Kompletna proizvodnja rezane građe već je praktično unapred prodata za naredne tri godine i biće plasirana na kinesko tržište.

– Planiramo da za godinu do dve osvojimo i proizvodnju masivnih ploča koje su proizvod višeg stepena prerade, a nadam se da ćemo za pet-šest godina ući i u proizvodnju masivnog nameštaja – najavljuje Krstić.

Ipak, imajući u vidu da su veliki potrošač toplotne energije, da imaju kotao snage pet megavata koji kao gorivo koristi otpatke od bukove kore i drugu „sečku”, sledeća faza investiranja, prema njegovim rečima, biće instaliranje postrojenja koje će omogućiti da se za istu količinu energenta koja se utroši za dobijanje toplotne energije, proizvede i značajna količina struje.

Trenutno, dok traje period probne proizvodnje, u pogonu je angažovano petnaestak radnika. Kada proizvodnja zvanično bude počela, posao će dobiti 50 do 60 ljudi, a kasnije i dvostruko više. Milan Krstić poručuje da će za par godina, kada počne i produkcija masivnih ploča, ovde uhlebljenje imati nešto preko 200 zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik