Kraš: Postignut dogovor o prodaji dionica s Mesnom industrijom Braća Pivac

Bez autora
Nov 24 2019

Nakon jutros održane skupštine Kraš-ESOP, na kojoj su dane upute upravi društva kako pregovarati s potencijalnim kupcima dionica Kraša u njihovu vlasništvu - postignut je dogovor o prodaji dionica s Mesnom industrijom Braća Pivac. Oni su na taj način stekli kontrolni paket Kraš d.d. Tako je stvorena najveća prehrambena tvrtka u Hrvatskoj s gotovo 5000 zaposlenih. Ivica Pivac izjavio je kako se želi zahvaliti radnicima Kraša odnosno radnicima ESOP-a, koji su u Pivcima prepoznali strateškog partnera. Mislim da nisu pogriješili. Pivac će poštivati sva prava iz ugovora koja su međusobno potpisali ESOP i Kraš. Nadamo se da ćemo sve napraviti da Kraš bude još bolji nego što je sada. To možemo garantirati iz onoga što smo dosad radili u našoj branši, ističe Ivica Pivac.

Kraš: Postignut dogovor o prodaji dionica s Mesnom industrijom Braća PivacNakon jutros održane skupštine Kraš-ESOP, na kojoj su dane upute upravi društva kako pregovarati s potencijalnim kupcima dionica Kraša u njihovu vlasništvu - postignut je dogovor o prodaji dionica s Mesnom industrijom Braća Pivac.

Oni su na taj način stekli kontrolni paket Kraš d.d. Tako je stvorena najveća prehrambena tvrtka u Hrvatskoj s gotovo 5000 zaposlenih.

Ivica Pivac izjavio je kako se želi zahvaliti radnicima Kraša odnosno radnicima ESOP-a, koji su u Pivcima prepoznali strateškog partnera.

- Mislim da nisu pogriješili. Pivac će poštivati sva prava iz ugovora koja su međusobno potpisali ESOP i Kraš. Nadamo se da ćemo sve napraviti da Kraš bude još bolji nego što je sada. To možemo garantirati iz onoga što smo dosad radili u našoj branši, ističe Ivica Pivac.

Kazao je da je ovo finalizacija nečega što se pregovara već jako dugo. Napominje da su događanja u protekla dva mjeseca ubrzala razmišljanja radnika Kraša. Izjavio je i da Kraš ima jako puno sposobnih ljudi.

- Nismo u poziciji da kažemo da ćemo nešto puno mijenjati. Smatram da Kraš posjeduje i radničke i materijalne kapacitete da se sam podigne na višu stepenicu. Sugestije vlasnika će se morati poštivati a sve u interesu zaposlenika i dioničara, zaključio je Ivica Pivac.

Šaranović: Sinkronizirano djelovanje MI Pivac i Kraš ESOP-a

Srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović, koji je uz Braću Pivac figurirao kao najizgledniji preuzimatelj Kraša, u subotu je ocijenio da su Braća Pivac i ESOP djelovali usklađeno.

- Nas su od početka upozoravali na sinkronizirano djelovanje MI Pivac i Kraš ESOP-a tako da ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takve špekulacije, izjavio je Nebojša Šaranović, vlasnik tvrtke Kappa Star Limited sa Cipra. To sinkronizirano djelovanje je, po njegovim riječima, formalno potvrđeno potpisom ugovora.

- Kao što smo više puta rekli, mi smo spremni biti aktivan manjinski dioničar u Krašu čije će djelovanje biti usmjereno na dobrobiti kompanije i radnika, kazao je Šaranović.

Sporazum o socijalnom partnerstvu između MI Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata

MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP-a, odnosno od malih dioničara-Kraševih radnika, 276.441 redovnu dionicu, koje predstavljaju 18,44 posto temeljnog kapitala Kraša. Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238,1 milijuna kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca.

Dogovor o prodaji dionica Braći Pivac postignut je nakon jutrošnje skupštine Kraš ESOP-a, na kojoj su dane upute upravi kako pregovarati s potencijalnim kupcima dionica.

Osim ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je i sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV). U njemu su definirane dodatne obveze MI Braća Pivac kojima se potvrđuje njezin plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavka poštivanja i zaštite prava zaposlenih te zadržavanja proizvodnih pogona na postojećim lokacijama, kaže se u priopćenju.

Pod obvezama MI Braća Pivac u kupoprodajnom ugovoru navodi se poštivanje svih prava zaposlenih u Krašu i društvima unutar Kraš grupe koja proizlaze iz kolektivnih ugovora i drugih sporazuma koji reguliraju prava zaposlenika.

Definirana je i obveza održavanja broja radnika Kraš grupe i kontinuiteta politike upravljanja usmjerene na razvoj Kraša te zadržavanje kvalitete i tradicije, zabrana gašenja proizvodnje kao i ograničavanje prava prodaje dionica koje drži na dan sklapanja ugovora te dionica koje stječe na temelju ugovora u razdoblju od deset godina.

U MI Braća Pivac ističu da današnjim potpisivanbjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 zaposlenika. Uz MI Braća Pivac članice grupe su PPK karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik