Mali akcionari bez koristi od prodaje Komercijalne banke

Bez autora
Nov 25 2019

Privatizacija Komercijalne banke ulazi u završnicu, a Siniša Mali, srpski ministar finansija, najavio je da očekuje da do 2. decembra stignu četiri obavezujuće ponude. Pretpostavlja se da je reč o ponudama slovenske NLB banke, Raiffeisena, AIK banke Miodraga Kostića, a još se ne zna ko je četvrti, jer je Direktna banka odustala. Mali akcionari banke neće imati koristi od njene prodaje jer budući vlasnik ne mora da kupi i njihove deonice. U privatizaciji se nude državne deonice, i to do najviše 83 odsto vlasništva, a može i 50,1 odsto. Budući vlasnik može dati ponudu i malim akcionarima ako to želi, ali nema obavezu.

Mali akcionari bez koristi od prodaje Komercijalne bankePrivatizacija Komercijalne banke ulazi u završnicu, a Siniša Mali, srpski ministar finansija, najavio je da očekuje da do 2. decembra stignu četiri obavezujuće ponude.

Pretpostavlja se da je reč o ponudama slovenske NLB banke, Raiffeisena, AIK banke Miodraga Kostića, a još se ne zna ko je četvrti, jer je Direktna banka odustala.

Mali akcionari banke neće imati koristi od njene prodaje jer budući vlasnik ne mora da kupi i njihove deonice, piše "Politika". U privatizaciji se nude državne deonice, i to do najviše 83 odsto vlasništva, a može i 50,1 odsto.

Budući vlasnik može dati ponudu i malim akcionarima ako to želi, ali nema obavezu, objašnjava beogradski list. Nenad Gujaničić, broker kuće Momentum Securities, kaže za "Politiku" da je vrednost deonica Komercijalne banke u očekivanju privatizacije ove godini porasla 50 odsto.

"Ipak, trgovanje deonicama Komercijalne banke nije toliko dinamično i u njemu ne učestvuje veliki broj ulagača, što bi se moglo očekivati za jednu kompaniju pred prodajom", dodaje Gujaničić.

Trenutno se deonicama trguje po ceni od 3.300 dinara, što je oko 77 odsto knjigovodstvene vrednosti, koja je na kraju septembra bila 4.288 dinara, što znači da banka knjigovodstveno vredi oko 613 miliona evra.

Gujaničić kaže da je diskriminacija manjinskih deoničara već viđena u slučaju Čačanske banke, koju je kupila turska Halk banka.

Turci su preuzeli banku u junu 2015. da bi se krajnja konsolidacija vlasništva dogodila tek u septembru 2017., kada su i manjinski deoničari mogli da prodaju deonice u ponudi za preuzimanje.

"Komercijalna banka poznata je po niskom nivou deoničarske kulture i predstavlja retku kompaniju s Beogradske berze koja deoničarima duguje dividende još od 2015. godine", kaže Gujaničić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik