Iz Hrvatske godišnje odlazi između 50 i 60 tisuća radnika

Bez autora
Nov 26 2019

Predsjednik SSSH Mladen Novosel predstavio je rezultate istraživanja tog sindikata o radnom vremenu, rekavši da je radno vrijeme, uz niske plaće, jedan od ključnih čimbenika zašto radnici nisu zadovoljni na svojim radnim mjestima i odlaze iz Hrvatske, a utječe i na dobru organizaciju rada. Bio bi to nastavak razgovora koji su predstavnici sindikata s Frkom Petešićem započeli u petak, a uslijedit će nakon što na Trgu bana Jelačića završi veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju, na kojem se okupilo više od 20 tisuća ljudi. Suočeni smo sa svakodnevnim kršenjem postojećih zakonskih propisa s područja Zakona o radu, izjavio je Novosel na konferenciji "Radno vrijeme po mjeri čovjeka", održanoj u suradnji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske sa Zakladom Friedrich Ebert.

Iz Hrvatske godišnje odlazi između 50 i 60 tisuća radnikaPredsjednik SSSH Mladen Novosel predstavio je u ponedjeljak rezultate istraživanja tog sindikata o radnom vremenu, rekavši da je radno vrijeme, uz niske plaće, jedan od ključnih čimbenika zašto radnici nisu zadovoljni na svojim radnim mjestima i odlaze iz Hrvatske, a utječe i na dobru organizaciju rada.

Bio bi to nastavak razgovora koji su predstavnici sindikata s Frkom Petešićem započeli u petak, a uslijedit će nakon što na Trgu bana Jelačića završi veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju, na kojem se okupilo više od 20 tisuća ljudi.

Suočeni smo sa svakodnevnim kršenjem postojećih zakonskih propisa s područja Zakona o radu, izjavio je Novosel na konferenciji "Radno vrijeme po mjeri čovjeka", održanoj u suradnji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske sa Zakladom Friedrich Ebert.

Prema istraživanju SSSH-a o radnom vremenu, koje je u rujnu na reprezentativnom uzorku provela agencija Hendal, više od 40 posto ispitanika je izjavilo da kontinuirano ili povremeno radi prekovremeno, a od njih 60 posto da im prekovremeni rad nije evidentiran i plaćen, dodao je.

Iz Hrvatske godišnje odlazi između 50 i 60 tisuća radnika

Radnici danas ne znaju kako će raditi sutra ni organizirati obiteljski život, rekao je Novosel, ocijenivši kako zbog toga iz Hrvatske godišnje odlazi između 50 i 60 tisuća radnika.

"Stoga želimo govoriti o tome problemu prema Vladi, poslodavcima i javnosti koja mora konačno shvatiti da je kolektivni ugovor najveća vrijednost svih zemalja u koje naši radnici svakodnevno odlaze", istaknuo je.

Ustvrdio je kako je poslodavcima u Hrvatskoj kolektivni ugovor nužno zlo, jer smatraju da je on samo interes radnika, no njime se može na dnevnoj bazi fleksibilno dogovarati radno vrijeme kojim mogu biti zadovoljni i radnici i poslodavci.

Poslodavci ne mogu nikakvim uvoznim kvotama nadomjestiti nedostatak radne snage i stoga se izrabljuju domaći radnici do granice izdržljivosti pa odlaze kako bi sačuvali zdravlje ili će ovdje raditi bolesni, upozorio je Novosel.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik