Skupština usvojila budžet za 2020. godinu

Bez autora
Nov 28 2019

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas Zakon o budžetu za 2020. godinu, kojim su predviđena povećanja plata i penzija, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP-a.Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a. Za sledeću godinu projektovani realni rast privrede je četiri odsto. U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije.

Skupština usvojila budžet za 2020. godinuNarodna skupština Republike Srbije usvojila je danas Zakon o budžetu za 2020. godinu, kojim su predviđena povećanja plata i penzija, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP-a.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Za sledeću godinu projektovani realni rast privrede je četiri odsto.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije.

Takođe, budžet predviđa do sada rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, približno 260 milijardi dinara, što će podstaći i dalji rast BDP.

Povećan je iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu, a takođe su povećana i sredstva za lečenje retkih bolesti na 2,4 milijarde dinara.

Više će se ulagati i u obrazovanje i inovacije, pa se tako nastavlja modernizacija obrazovnog sistema, a za projekat "Povezane škole" i za digitalne udžbenike planirano je približno četiri milijarde dinara.

Kao podrška razvoju nauke, udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara, dok je za zaštitu porodice i dece izdvojeno 65 milijardi dinara ili tri odsto više u poređenju sa 2019. godinom.

Dodatno je izdvojeno i 650 miliona dinara u budžetu Kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku za program podrške sprovođenju mera populacione politike na teritoriji Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik