„Megatrend” prodat nemačkom konzorcijumu

Bez autora
Nov 28 2019

Evropski Univerzitet u Beogradu, čiji je vlasnik i osnivač bio Milija Zečević, od danas ne postoji, potvrdio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, koji potpisao akt o prestanku rada ove ustanove. Prosvetna inspekcija je utvrdila da Evropski univerzitet od 2016. godine nema akreditaciju i da je sad, brže bolje, pokrenuo novi zahtev za akreditovanje. Ali to trenutno ne važi jer nisu i dalje akreditovani. Tek ulaze u novi proces. Istekle su im i bankarske garancije. Stekli su se svi uslovi da prestane da radi, izjavio je ministar Šarčević i dodao da sledi utvrđivanje koliko studenata je bilo upisano na fakultete tog univerziteta, kako i gde će oni nastaviti studije.

„Megatrend” prodat nemačkom konzorcijumuEvropski Univerzitet u Beogradu, čiji je vlasnik i osnivač bio Milija Zečević, od danas ne postoji, potvrdio je za „Politiku” Mladen Šarčević, ministar prosvete, koji potpisao akt o prestanku rada ove ustanove.

– Prosvetna inspekcija je utvrdila da Evropski univerzitet od 2016. godine nema akreditaciju i da je sad, brže bolje, pokrenuo novi zahtev za akreditovanje. Ali to trenutno ne važi jer nisu i dalje akreditovani. Tek ulaze u novi proces. Istekle su im i bankarske garancije. Stekli su se svi uslovi da prestane da radi – izjavio je ministar Šarčević i dodao da sledi utvrđivanje koliko studenata je bilo upisano na fakultete tog univerziteta, kako i gde će oni nastaviti studije.

Problem za ove akademce može da bude to što je univerzitetu istekla bankarska garancija. Kako navodi Šarčević, zakon predviđa da o trošku ustanove koja je prestala da radi njihovi akademci nastave školsku godinu na drugim visokoškolskim ustanovama.

Ministar Šarčević za naš list kaže da je prosvetna inspekcija prethodnih dana završila provere regularnosti rada nekoliko privatnih univerziteta, ali da ne sme još mnogo da otkriva, jer su neka rešenja u fazi potpisivanja.

– Ima tu svega i dima i vatre. Zasad mogu da otkrijem da je završen inspekcijski pregled dokumentacije i akreditacije Evropskog univerziteta. Predstoje u ovoj oblasti ozbiljne seče – najavljuje Šarčević.

Ministar prosvete je danas potpisao i rešenje o smeni Dragoljuva Elčića, dekana Akademije umetnosti Alfa univerziteta (nekadašnjeg BK) jer je, pomenutim inspekcijskim kontrolama ustanovljeno da ne ispunjava uslove da se nalazi na čelu ove visokoškolske ustanove.

U toku je i konferencija za medije na „Megatrend” univerzitetu, kako je najavljeno, zbog informacije o prodaji ove visokoškolske ustanove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik