Slijedi izrada studije izvodljivosti za tri hidroelektrane

Bez autora
Dec 05 2019

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da u narednom periodu treba uraditi studije izvodljivosti za tri hidroelektrane na Bistrici i aplicirati kod banke za finansiranje tog projekta. Višković je, nakon što je sa Kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inženjering potpisan sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na Bistrici, rekao da su precizirani neki rokovi u ugovoru koji definišu da se za šest do devet mjeseci završe sve procedure kako bi se od banke mogao dobiti kredit. Ova kineska kompanija se obavezala da će o svom trošku obezbijediti studiju opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje, a Višković je najavio da će, ako se ova investicija pokaže opravdanom, sljedeći korak formiranje zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Kine koje bi realizovalo taj projekat.

Slijedi izrada studije izvodljivosti za tri hidroelektranePredsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da u narednom periodu treba uraditi studije izvodljivosti za tri hidroelektrane na Bistrici i aplicirati kod banke za finansiranje tog projekta.

Višković je, nakon što je danas u Pekingu sa Kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inženjering potpisan sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na Bistrici, rekao za RTRS da su precizirani neki rokovi u ugovoru koji definišu da se za šest do devet mjeseci završe sve procedure kako bi se od banke mogao dobiti kredit.

Ova kineska kompanija se obavezala da će o svom trošku obezbijediti studiju opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje, a Višković je najavio da će, ako se ova investicija pokaže opravdanom, sljedeći korak formiranje zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Kine koje bi realizovalo taj projekat.

On je nakon sastanka sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine rekao da se sada čeka odgovor banke i pripema dokumentacije koja je potrebna za odobravanje finansijskih sredstava, prije svega, za hidroelektrane na Bistrici, jer je njihovom izgradnjom uslovljena i gradnja fabrike cijevi u Foči.

Višković je sa ministrom energetike i rudarstva Srpske Petrom Đokićem i direktorom preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Lukom Petrovićem tri dana boravio u Kini, a rezultat toga su sporazumi o izgradnji tri hidroelektrane na Bistrici, te fabrika cijevi i cementa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik