pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 117.5516
USD 105.8928
CHF 109.3605
GBP 137.5838
CAD 81.0701
HRK 15.7792
BAM 60.1032
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
11.12.2019.Makfax Macedonia

Отворена фабриката „Кранфилд Фаундри“ во Пробиштип

Отворена фабриката „Кранфилд Фаундри“ во ПробиштипФабриката „Кранфилд Фаундри“ од денеска стартува со работа. Лоцирана е во Пробиштип, во индустриската зона Неокази, а ќе произведува и обработува одлеаноци од сиво и нодуларно железо.

Премиерот, Зоран Заев, рече дека сопственикот има намера да се вложат дополнителни 15 милиони евра за експанзија на компанијата во нови капацитети и производи.

„Тоа ќе го зголеми бројот на нови работни места во фабриката, и претставува огромен придонес за општината и регионот. Од сегашните 58 вработени, вкупниот број планирани вработувања кога целиот инвестициски проект ќе заврши ќе изнесува 300. Тоа е сериозна шанса за граѓаните, за младите од општината, кои со овие перспективи на „Кранфилд Фаундри“ добиваат реални можности да се школуваат, да се остручуваат и да се вработат дома, во своите родни места. Уште една голема причина за тоа е и просечната плата во „Кранфилд Фаундри“ која денеска е повисока од просечната плата на државно ниво со потенцијал за уште поголем раст“, нагласи Заев.

„Кранфилд Фаундри“ е компанија за производство и обработка на одлеаноци од сиво и нодуларно железо која употребува исклучително само електрична енергија. Во процесот на работа, рече Заев, строго е забрането употреба на суровини кои содржат штетни материи, за да може да се испорача производ кој ги задоволува сите стандарди за квалитет, безбедност и заштита на животната средина.

Вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, рече дека иако договорот со „Кранфилд Фаундри“ е потпишан во 2015 година, се до 2018 година бил заглавен во административните лавиринти, кога бил склучен нов анекс договор во согласност со Законот за финансиска поддршка на инвестициите.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share