U pripremi zakon o radu nedjeljom

Bez autora
Dec 26 2019

Hrvatska vlada i resorno ministarstvo gospodarstva trebalo bi nakon Nove godine predstaviti analizu prema kojoj će urediti rad nedjeljom u segmentu trgovine, potvrdio je ministar Darko Horvat za N1. Horvat kaže da su najbliže prijedlogu takozvanog austrijskog modela.

- Jesmo za to da određeni broj nedjelja radimo, odnosno određeni broj nedjelja ne radimo, ali poslodavcima moramo dati priliku da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna - rekao je Horvat.

Model bi se mogao i mijenjati, no zasad je plan da svega nekoliko nedjelja u godini bude radno, da poslodavci sami biraju koje će nedjelje raditi, ali i da radnici za rad nedjeljom budu adekvatno plaćeni. Slične modele rada nedjeljom imaju Austrija i Slovenija.

Tako bi se pokušalo izići i u susret trgovcima koji imaju pojačan promet određenim nedjeljama, primjerice za vrijeme turističke sezone.

Da vladajući razmišljaju na tom tragu potvrdio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je rekao da treba naći model kompatibilan s europskim modelima, spomenuvši pritom Austriju kao primjer.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik