U ovoj godini nezaposlenost ispod 9,5 odsto

Bez autora
Jan 05 2020

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izrazio je uverenje da će nezaposlenost u Srbiji, koja je prvi put pala ispod deset odsto, u ovoj godini biti smanjena za dodatnih jedan ili dva procenta. On je podsetio na to da je stopa nezaposlenosti 2012. godine iznosila 23,9 odsto, ocenivši da je njen pad ispod deset procenata jedan od značajnijih rezultata Vlade u minuloj godini. Važno je da se ulaže u radnike kako bi imali određene kompetencije i veštine, sa kojima mogu da ostvare veće plate, rekao je ministar i dodao da su prošlu godinu, kada je reč o resoru koji vodi, pored pada nezaposlenosti, obeležili i šifrarnik zanimanja, registri za radnike na crno, trudnice i porodilje koji obuhvata preduzeća koja su kršila zakone, kao i zvučni efekti za slepe i slabovide na 509 semafora u Beogradu.

U ovoj godini nezaposlenost ispod 9,5 odstoMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izrazio je uverenje da će nezaposlenost u Srbiji, koja je prvi put pala ispod deset odsto, u ovoj godini biti smanjena za dodatnih jedan ili dva procenta.

Đorđević je u izjavi za agenciju Tanjug podsetio na to da je stopa nezaposlenosti 2012. godine iznosila 23,9 odsto, ocenivši da je njen pad ispod deset procenata jedan od značajnijih rezultata Vlade u minuloj godini.

Važno je da se ulaže u radnike kako bi imali određene kompetencije i veštine, sa kojima mogu da ostvare veće plate, rekao je ministar i dodao da su prošlu godinu, kada je reč o resoru koji vodi, pored pada nezaposlenosti, obeležili i šifrarnik zanimanja, registri za radnike na crno, trudnice i porodilje koji obuhvata preduzeća koja su kršila zakone, kao i zvučni efekti za slepe i slabovide na 509 semafora u Beogradu.

Đorđević je podsetio i na to da je usvojen Zakon o agencijskom zapošljavanju, koji će, kako kaže, doprineti da radnici koji su radili u agencijama bez prava, toplog obroka, prevoza, godišnjeg odmora, dobiju sva zaslužena prava.

Prema njegovim rečima, prvi put nakon 20 godina donet je novi šifrarnik zanimanja, u koji su uneta zanimanja koja pre dve decenije nisu ni postojala, a smanjen je i rok za nostrifikaciju diploma.

Za osobe sa invaliditetom u 2019. godini izdvajanja su bila veća za 30 miliona, a za borce i veterane su sa oko 50 povećana na 120 miliona, rekao je ministar.

Kao projekat koji je, takođe, obeležio 2019. godinu, naveo je "Reci ne radu na crno", uz podatak da je u godini na izmaku zatečeno 3.312 osoba manje koje su radile na crno, u odnosu na 2018. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik