U Metalcu ponovo odgođen početak proizvodnje

Bez autora
Jan 14 2020

Početak proizvodnje u nikšićkoj fabrici Metalac, koja posluje u okviru matične češke firme Termochem, odgođen je, a zaposleni tvrde da nemaju informacije od uprave da li će rad biti nastavljen.

Predstavnici radnika su kazali da se proizvodnja u Metalcu Termochem obavljala u decembru, ali ne punim kapacitetom, kao i da je trebalo da mašine budu pokrenute nakon božićnih praznika, odnosno u četvrtak.

“Početak rada odložen je za danas, ali nam je rečeno da se ponovo odlaže za sedam dana. U fabrici fali materijala za rad i ne znamo hoće li proizvodnja biti uopšte pokrenuta”, rekli su predstavnici radnika.

Oni su ponovili ranije navode o kašnjenju plata i dodali da su prvi dio oktobarske zarade primili 3. decembra, drugi 18. decembra, dok treći još nije isplaćen, iako im je bilo obećano da će „nešto novca" dobiti pred kraj prošle godine.

“Disciplinski postupci koji su pokrenuti protiv jednog broja radnika još traju, a četvorica su dobila otkaz jer su odbili da rade subotom kako su iz poslovodstva predložili da bi nam dali platu za novembar. Tražićemo pomoć od predsjednika Opštine Nikšić, jer je bio na svečanosti kada je novi vlasnik preuzeo fabriku”, saopštili su predstavnici radnika.

Radnici Metalca Termochem obustavili su proizvodnju 30. oktobra zbog kašnjenja zarada, ali su svako jutro dolazili u fabriku.

Iz uprave su ranije kazali da fabrika trpi veliku štetu zbog čestih obustava rada zaposlenih, posebno u novembru, kada ni nakon deblokade računa i isplate septembarske zarade, nijesu htjeli da nastave proizvodnju.

Poslodavac je, kako je tada saopštio direktor Živorad Krsmanović, donio privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika koji su napravili prekršaj.

Metalac, koji je bio zatvoren do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju, otvorila vrata tržišta i zaposlila oko 100 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik