Ministarstvo privrede nastavlja da podržava investicije, ali i preduzetnike: Za najveće 9,3 milijarde dinara

Bez autora
Jan 14 2020

Srbija će tokom ove godine investitore od posebnog značaja privlačiti ukupnim fondom od 9,3 milijarde dinara. Od tog novca se finansiraju obaveze koje je država preuzela ranijih godina, ali i ugovori koji će se tek sklopiti.Istu politiku subvencionisanja investitora Srbija će nastaviti i narednih godina. Već sledeće, kako se vidi iz ovogodišnjeg budžeta, predviđa se 12 milijardi dinara za ove potrebe. U prošlogodišnjem budžetu, investicije od posebnog značaja na raspolaganju su imale državnu podršku od čak 14,8 milijardi dinara.

Srbija će tokom ove godine investitore od posebnog značaja privlačiti ukupnim fondom od 9,3 milijarde dinara. Od tog novca se finansiraju obaveze koje je država preuzela ranijih godina, ali i ugovori koji će se tek sklopiti.

Istu politiku subvencionisanja investitora Srbija će nastaviti i narednih godina. Već sledeće, kako se vidi iz ovogodišnjeg budžeta, predviđa se 12 milijardi dinara za ove potrebe.

U prošlogodišnjem budžetu, investicije od posebnog značaja na raspolaganju su imale državnu podršku od čak 14,8 milijardi dinara. Ministarstvo privrede nastaviće da pruža podršku biznisu na tri "fronta". Pored velikih ulagača, podržavaće se preduzetnici i unapređenje infrastrukture.

- Budžet Ministarstva je razvojni jer je 92,5 odsto sredstava, odnosno 20,8 milijardi dinara usmereno ka podršci privredi - kažu u Ministarstvu privrede.

- Između ostalog, za podsticaj privredi izdvojeno je 13,63 milijarde dinara. Od toga je za podsticanje investicija odvojeno 10,52 milijarde dinara, dok je za podršku razvoju preduzetništva izdvojeno 3,11 milijardi dinara. Od toga je tri milijarde dinara odvojeno za tri programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća. I to za nabavku opreme, početnike u poslovanju i razvojne projekte.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima i merama regionalnog razvoja, izdvojeno je 1,76 milijardi dinara. Ministarstvo je za realizaciju infrastrukturnih projekata kojima se unapređuje privredni ambijent u gradovima i opštinama Srbije opredelilo 1,67 milijardi dinara, dok je 90 miliona dinara opredeljeno za mere regionalnog razvoja.

Za podršku preduzećima u postupku privatizacije opredeljene su 0,3 milijarde dinara.

Država očigledno namerava da preuzme udele pojedinih privrednih društava. Za osnivački ulog Srbije u preduzećima odvojeno je 2,85 milijardi dinara. Godinu ranije, ova stavka "vredela" je svega pet miliona dinara. Kako bi privukla što više produkcija da u Srbiji snimaju filmove, serije, reklame, država će ih podržati sa 700 miliona dinara.

Kome ide novac

Sredstva za ulaganja od posebnog značaja ide i na obaveze koje su ranije preuzete. Tako da deo ide na sprovođenje ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju između Republike Srbije i "Fijat grupe", kao i ugovora o osnivanju "Er Srbije". Među već sklopljenim ugovorima i korisnicima ovih sredstava su "Trendteks", "Džonson elektrik", "Čips vej", Fabrika dečje hrane, "Alko grupa"...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik