Zbog prištinskih taksi Srbija dnevno gubi milion i 39.000 evra

Bez autora
Jan 20 2020

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da srpska privreda dnevno gubi milion i 39.000 evra zbog taksi koje je uvela Priština. Ljajić je istakao da je najveće gubitke pretrpela domaća prehrambena industrija jer su naše kompanije gotovo potpuno istisnute sa Kosova i Metohije od uvođenja taksi. Za gotovo 14 meseci trajanja taksi, iz centralne Srbije je na teritoriju Kosmeta otpremljeno 435 miliona evra robe manje u odnosu na isti period pre uvođenja taksi, precizirao je potpredsednik Vlade. Prema njegovim rečima, poziciju naših kompanija zauzele su kompanije iz Grčke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i Severne Makedonije.

Zbog prištinskih taksi Srbija dnevno gubi milion i 39.000 evraPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da srpska privreda dnevno gubi milion i 39.000 evra zbog taksi koje je uvela Priština.

Ljajić je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Večernje novosti" istakao da je najveće gubitke pretrpela domaća prehrambena industrija jer su naše kompanije gotovo potpuno istisnute sa Kosova i Metohije od uvođenja taksi.

Za gotovo 14 meseci trajanja taksi, iz centralne Srbije je na teritoriju Kosmeta otpremljeno 435 miliona evra robe manje u odnosu na isti period pre uvođenja taksi, precizirao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, poziciju naših kompanija zauzele su kompanije iz Grčke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i Severne Makedonije.

On je, takođe, ukazao na to da je bez Evropske unije, SAD, Kine i Ruske Federacije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, teško očekivati održivo rešenje za Kosmet, ocenivši da će neka vrsta "Dejtona" biti potrebna kad god ovo pitanje dođe na dnevni red.

Ljajić je rekao i da svako rešenje za Kosmet deluje kao utopističko, i to iz nekoliko razloga, od kojih je prvi taj što još nema nove vlade u Prištini i što je u ovom trenutku teško reći da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi.

Kao drugo, kako je dodao, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prštine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik