Potpisan protokol o izgradnji “Prirodnjačkog centra” u Svilajncu

Bez autora
Aug 25 2010

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i predsednik opštine Svilajnac Gorica Dinčić-Tasić potpisali su danas Protokol o realizaciji i finansiranju projekta "Prirodnjačkog centra". Ukupna vrednost projekta iznosi pet miliona evra, od čega će opština Svilajnac finansirati četvrtinu. Vlada je podržala ovaj projekat kako bi se nauka približila mladima, uz istovremeno formiranje nove ekonomske baze za ovu opštinu. Izgradnja ovog centra počeće u septembru ove godine, a plan je da bude završena do maja 2012. godine. ”Prirodnjački centar” će predstavljati programski deo Centra za promociju nauke, a projekat će biti finansiran iz sredstava Evropske investicione banke namenjenih istraživanju i razvoju u javnom sektoru, kojima resorno ministarstvo raspolaže. "Prirodnjački centar" će jedinstvena naučno-obrazovna institucija na Balkanu, a po izložbenoj postavci i u istočnoj Evropi.

Potpisan protokol o izgradnji “Prirodnjačkog centra” u SvilajncuPotpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i predsednik opštine Svilajnac Gorica Dinčić-Tasić potpisali su danas Protokol o realizaciji i finansiranju projekta "Prirodnjačkog centra".

Ukupna vrednost projekta iznosi pet miliona evra, od čega će opština Svilajnac finansirati četvrtinu. Vlada je podržala ovaj projekat kako bi se nauka približila mladima, uz istovremeno formiranje nove ekonomske baze za ovu opštinu.

Izgradnja ovog centra počeće u septembru ove godine, a plan je da bude završena do maja 2012. godine.

”Prirodnjački centar” će predstavljati programski deo Centra za promociju nauke, a projekat će biti finansiran iz sredstava Evropske investicione banke namenjenih istraživanju i razvoju u javnom sektoru, kojima resorno ministarstvo raspolaže. "Prirodnjački centar" će jedinstvena naučno-obrazovna institucija na Balkanu, a po izložbenoj postavci i u istočnoj Evropi.

Ovaj centar će imati izložbeni prostor sa osam replika dinosaurusa i 45 originalnih eksponata, a na samom ulazu biće prikazan razvoj biosfere na zemlji, uz 35 eksponata vodenog sveta praistorije – fosila riba, kolara i dinosaurusa.

U središnjem delu nalaziće se tri velike replike dinosaurusa, a u samom centru stajaće originalni fosil motosaurusa, najstarije vrste dinosaurusa, star 245 miliona godina.

Sprat objekta predviđen je za naučno-edukativni centar, koji će imati i salu za prezentacije i naučne skupove, kao i kružnu galeriju za izložbe.

U sastavu Prirodnjačkog centra, koji će zauzimati površinu od 1,2 hektara, biće i zabavni park.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik