Porasli proizvodnja i izvoz, smanjene plate

Bez autora
Dec 09 2010

Godinu na izmaku ekonomisti u Republici Srpskoj ocjenjuju kao godinu stabilizacije ekonomskih prilika, koju su obilježili rast izvoza i industrijske proizvodnje, a sa druge strane pad plata. Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, industrijska proizvodnja za deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veća je za 3,3 odsto. Za deset mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 54,4 odsto. U toku ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 1,7 milijardi maraka, što je za 31,8 odsto više u odnosu na isti period lani. U ovoj godini uvoz je iznosio 3,3 milijarde maraka, što je 12,9 odsto više u odnosu na isti period 2009. godine. Cijene proizvoda i usluga u oktobru ove godine u odnosu na isti mjesec 2009. godine veće su za 2,3 odsto. Prosječna neto plata u 2010. godini iznosila je 781 marku, što u odnosu na isti period 2009. godine predstavlja pad od 3,1 odsto. U Republici Srpskoj, prema podacima Zavoda, ima oko 240.000 zaposlenih, dok se na evidenciji biroa za zapošljavanje nalazi ukupno 143.266 nezaposlenih stanovnika.

Porasli proizvodnja i izvoz, smanjene plateGodinu na izmaku ekonomisti u Republici Srpskoj ocjenjuju kao godinu stabilizacije ekonomskih prilika, koju su obilježili rast izvoza i industrijske proizvodnje, a sa druge strane pad plata.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, industrijska proizvodnja za deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veća je za 3,3 odsto.

Za deset mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 54,4 odsto.

- U toku ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 1,7 milijardi maraka, što je za 31,8 odsto više u odnosu na isti period lani. U ovoj godini uvoz je iznosio 3,3 milijarde maraka, što je 12,9 odsto više u odnosu na isti period 2009. godine - navodi se u izvještaju Zavoda.

Cijene proizvoda i usluga u oktobru ove godine u odnosu na isti mjesec 2009. godine veće su za 2,3 odsto.

Prosječna neto plata u 2010. godini iznosila je 781 marku, što u odnosu na isti period 2009. godine predstavlja pad od 3,1 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

U Republici Srpskoj, prema podacima Zavoda, ima oko 240.000 zaposlenih, dok se na evidenciji biroa za zapošljavanje nalazi ukupno 143.266 nezaposlenih stanovnika.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić kaže da je ova godina u Republici Srpskoj bila godina stabilizacije i zaustavljanja ekonomskog pada.

- Lani smo imali pad od tri odsto, dok bi ova godina morala da se završi sa rastom nešto većim od nule. Dosadašnji pokazatelji idu u prilog tome. Jedino bi ogromna šteta od poplava mogla to da poremeti - kazao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, Srpska ima dovoljno elemenata da na bazi onog što je ostvareno ove, iduće godine krene putem privrednog rasta.

- U 2011. godini trebalo bi da se poradi na aktiviranju onih sektora koji još nisu stabilizovani, a to je prije svega prerađivačka industrija. Ne možemo očekivati da ćemo izvoz ostvarivati i povećavati samo na energetici. Potrebno je proširiti bazu proizvoda za izvoz i izvoznika - kazao je Jakšić.

Bruto društveni proizvod za 2009. godinu iznosio je 8,2 milijarde maraka, odnosno 5.730 maraka po stanovniku, dok je u 2008. godini to bilo 5.906 maraka po glavi stanovnika.

Prihodi

Prema podacima Privredne komore Republike Srpske, naplaćeni javni prihodi u septembru manji su za četiri odsto u odnosu na isti period 2009. godine. Naplata direktnih poreza smanjena je za tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik