4,6 milijardi evra za železnički Koridor 10

Bez autora
May 26 2011

Za rekonstrukciju i modernizaciju 770 kilometara pruga Koridora 10 kroz Srbiju potrebno je oko 4,6 milijardi evra. To podrazumeva izgradnju savremene dvokolosečne pruge za mešoviti, odnosno putnički i teretni saobraćaj, za brzine od 160 kilometara na sat. Čitav posao mogao bi da se realizuje u dve faze, tako što bi u prvoj fazi modernizovali pruge severno od Niša, a u drugoj fazi izgradili dvokolosečnu, elektrificiranu prugu od Niša ka Dimitrovgradu i Preševu. Na železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju trenutno su otvorena dva gradilišta, i to most preko Velike Morave, na deonici niške magistrale Jovac – Ćuprija, čija je vrednost devet miliona evra i koji treba da bude izgradjen za osamnaest meseci i "Žeželjev most" u Novom Sadu, čija je vrednost 45,3 miliona evra i koji treba da bude završen za 32 meseca.

4,6 milijardi evra za železnički Koridor 10Za rekonstrukciju i modernizaciju 770 kilometara pruga Koridora 10 kroz Srbiju potrebno je oko 4,6 milijardi evra. To podrazumeva izgradnju savremene dvokolosečne pruge za mešoviti, odnosno putnički i teretni saobraćaj, za brzine od 160 kilometara na sat.

Čitav posao mogao bi da se realizuje u dve faze, tako što bi u prvoj fazi modernizovali pruge severno od Niša, a u drugoj fazi izgradili dvokolosečnu, elektrificiranu prugu od Niša ka Dimitrovgradu i Preševu.

Na železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju trenutno su otvorena dva gradilišta, i to most preko Velike Morave, na deonici niške magistrale Jovac – Ćuprija, čija je vrednost devet miliona evra i koji treba da bude izgradjen za osamnaest meseci i "Žeželjev most" u Novom Sadu, čija je vrednost 45,3 miliona evra i koji treba da bude završen za 32 meseca.

Do kraja godine očekujemo raspisivanje tendera za izgradnju deset kilometara nove pruge kod Paraćina i osamnaest kilometara drugog koloseka pruge Stalać-Đunis, jedine jednokolosečne deonice između Beograda i Niša.

Takođe, očekuje se realizacija ugovora za elektrifikaciju i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, kao jedine preostale deonice Koridora 10 kroz našu zemlju koja nije elektrificirana. Za realizaciju ovog posla potrebno je oko 120 miliona evra, a kreditna sredstva bi bila obezbeđena od Češke eksportne banke, sa kojom su pregovori u završnoj fazi. U ovoj godini od Evropske investicione banke (EBRD) se očekuje kredit za modernizaciju i izgradnju dvokolosečne pruge na relaciji Stara Pazova-Novi Sad, a čitav projekat je vredan 340 miliona evra.

U planu su pregovori o ruskom državnom kreditu koji bi bio namenjen beogradskom železničkom čvoru, barskoj pruzi i izgradnji pruge Valjevo – Loznica, zatim državnom kreditu Kuvajta, kao i 45 miliona evra nemačkog kredita za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Pančevo-Vršac-granica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik