"Železnice Srbije" od danas akcionarsko društvo

Bez autora
May 26 2011

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Odluka o promeni pravne forme i Odluka o izmenama i dopunama osnivačkog akta Javnog preduzeća "Železnice Srbije". Ovo javno preduzeće od sada će poslovati kao akcionarsko društvo zatvorenog tipa, pod nazivom Akcionarsko društvo "Železnice Srbije", a njegov stopostotni akcionar i osnivač je Republika Srbija. Akcionarsko društvo "Železnice Srbije" osnovaće četiri zavisna društva kapitala i to: društvo za obavljanje delatnosti upravljanja javnom železničkom infrastrukturom, društvo za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika u železničkom saobraćaju i održavanje voznih sredstava u toj vrsti prevoza, društvo za obavljanje delatnosti javnog prevoza robe u železničkom saobraćaju i održavanje železničkih voznih sredstava u toj vrsti prevoza i društvo za obavljanje delatnosti upravljanja nepokretnostima i drugom imovinom društva.

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Odluka o promeni pravne forme i Odluka o izmenama i dopunama osnivačkog akta Javnog preduzeća "Železnice Srbije".

Ovo javno preduzeće od sada će poslovati kao akcionarsko društvo zatvorenog tipa, pod nazivom Akcionarsko društvo "Železnice Srbije", a njegov stopostotni akcionar i osnivač je Republika Srbija.

Akcionarsko društvo "Železnice Srbije" osnovaće četiri zavisna društva kapitala i to: društvo za obavljanje delatnosti upravljanja javnom železničkom infrastrukturom, društvo za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika u železničkom saobraćaju i održavanje voznih sredstava u toj vrsti prevoza, društvo za obavljanje delatnosti javnog prevoza robe u železničkom saobraćaju i održavanje železničkih voznih sredstava u toj vrsti prevoza i društvo za obavljanje delatnosti upravljanja nepokretnostima i drugom imovinom društva. Takođe, predviđeno je i da kontrolno, odnosno matično društvo i zavisna, odnosno podređena društva čine Akcionarsko društvo "Železnice Srbije".

Ovom reformom, biće promenjeni i načini finansiranja železničkog saobraćaja u Srbiji. Između Vlade i društava, ali i međusobno između samih društava postojaće ugovorni odnosi. Na osnovu ugovora, država će obezbeđivati novac za održavanje i razvoj infrastrukture, dok će u putničkom saobraćaju kao obavezu javnog prevoza subvencionisati definisani broj vozova. Na ovaj način, budžetska sredstva imaće precizno definisanu ugovornu namenu, a društva ugovorno utvrđene obaveze i odgovornosti.

Srpske železnice do danas su bile jedina železnička uprava u Evropi koja je poslovala kao javno preduzeće. Novom organizacijom srpskih železnica, u skladu sa evropskim standardima, očekuje se niz pozitivnih efekata, pre svega znatno veća poslovna efikasnost, tržišna orijentisanost i kvalitet u radu, a samim tim i bolje funkcionisanje ovog saobraćajnog sistema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik