Uskoro novo poskupljenje jaja

Bez autora
Mar 12 2012

U odnosu na prošlu godinu jaja su skuplja i do 50 odsto. Procenjuje se da će oko Uskrsa njihova cena premašiti 20 dinara za komad. Prošle godine u ovo vreme u Beogradu su jaja najčešće koštala 12 dinara. Danas, zavisno od klase i kvaliteta, od 13 do 18 i po dinara.Prodavci kažu da je potrošnja naglo pala, kupuju se dva jaja ili jedno. Građani tvrde da je sve smanjeno, a plate su već dugo iste. Cene rastu tako da manje kupujemo nego što smo kupovali.

Uskoro novo poskupljenje jajaPosle nedavnog povećanja cene jaja, uskoro nas očekuje još jedno poskupljenje. Uzrok prepolovljena proizvodnja zbog izuzetno niskih temperatura u februaru. Procenjuje se da će oko Uskrsa njihova cena premašiti 20 dinara za komad.

U odnosu na prošlu godinu jaja su skuplja i do 50 odsto. Procenjuje se da će oko Uskrsa njihova cena premašiti 20 dinara za komad.

Prošle godine u ovo vreme u Beogradu su jaja najčešće koštala 12 dinara. Danas, zavisno od klase i kvaliteta, od 13 do 18 i po dinara.

Prodavci kažu da je potrošnja naglo pala, kupuju se dva jaja ili jedno. Građani tvrde da je sve smanjeno, a plate su već dugo iste. Cene rastu tako da manje kupujemo nego što smo kupovali, kažu oni.

Uskoro se očekuje novo poskupljenje jaja od oko 10 dsto. Živinari kažu da posluju na granici rentabilnosti.

"Do povećanja cena jaja na tržištu je došlo zbog smanjene produkcije usled nevremena koje nas je zadesilo u februaru mesecu. Ujedno je doprineo i kvar na jednoj mašini jednog relevantnog proizvođača i očekuje se da se za tri do četiri nedelje situacija stabilizuje na tržištu. Potrošnja će možda porasti za nekih 10 odsto u vreme Uskršnjih praznika", kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

U Srbiji ima oko dva i po miliona koka nosilja, mada je njihov optimalan broj za domaće potrebe oko tri i po miliona.

Domaćinstvo u Srbiji u proseku mesečno potroši 54 komada jaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik