BiH u januaru povećala izvoz u Bugarsku preko 200 posto

Bez autora
Mar 14 2012

BiH je u januaru povećala izvoz u Bugarsku za 218 posto i jedna je od rijetkih zemalja koja je ostvarila pozitivan saldo u razmjeni sa ovom zemljom. BiH je u januaru u Bugarsku izvezla robu vrijednosti 3,5 miliona leva (1,75 miliona eura) što je za 218,2 posto u odnosu na januar 2011. godine kada je izvoz iznosio 1,1 miliona leva (550.000 eura). BiH je u januaru iz Bugarske uvezla robu vrijednosti 1,35 miliona eura, što je za 57,8 Posto manje u odnosu na januar 2011. godine kada je uvezla robu i usluge vrijednosti 3,2 miliona eura. Bugarska je u januaru ove godine smanjila i izvoz u susjednu Srbiju, pa je u ovu zemlju plansirala robu i usluge vrijednosti 28,2 miliona eura, a uvezla za 16,25 miliona eura. Bugarska iz BiH uvozi koks i ugalj, olovnu rudu i tehničke koncentrate, dijelove za konstrukcije, cink, drveni materijal, hartiju, plastičnu i transportnu ambalažu, kapute, pelerine i bluze, a izvozi naftna ulja, ulja i bitumen, hemijsku drvnu masu, amonijak, tjestenine, fluor, hlor, brom, epoksil i epoksilne smole, hartiju, voće...

BiH u januaru povećala izvoz u Bugarsku preko 200 postoBiH je u januaru povećala izvoz u Bugarsku za 218 posto i jedna je od rijetkih zemalja koja je ostvarila pozitivan saldo u razmjeni sa ovom zemljom.

Prema podacima bugarskog Nacionalnog statističkog instituta (NSI), BiH je u januaru u Bugarsku izvezla robu vrijednosti 3,5 miliona leva (1,75 miliona eura) što je za 218,2 posto u odnosu na januar 2011. godine kada je izvoz iznosio 1,1 miliona leva (550.000 eura).

Podaci pokazuju da je BiH u januaru iz Bugarske uvezla robu vrijednosti 1,35 miliona eura, što je za 57,8 Posto manje u odnosu na januar 2011. godine kada je uvezla robu i usluge vrijednosti 3,2 miliona eura.

Bugarska je u januaru ove godine smanjila i izvoz u susjednu Srbiju, pa je u ovu zemlju plansirala robu i usluge vrijednosti 28,2 miliona eura, a uvezla za 16,25 miliona eura.

NSI nije naveo strukturu robe koja se uvozi i izvozi, ali je od ranije poznato da Bugarska iz BiH uvozi koks i ugalj, olovnu rudu i tehničke koncentrate, dijelove za konstrukcije, cink, drveni materijal, hartiju, plastičnu i transportnu ambalažu, kapute, pelerine i bluze, a izvozi naftna ulja, ulja i bitumen, hemijsku drvnu masu, amonijak, tjestenine, fluor, hlor, brom, epoksil i epoksilne smole, hartiju, voće...

Prošle sedmice bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je njegova zemlja u prošloj godini ostvarila rekordan izvoz, pri čemu je nakon 16 godina izvoz premašio uvoz roba i usluga.

Prema njegovim riječima, izvoz iz Bugarske povećan je za 20,9 posto, a izvoz u treće zemlje za 24,4 procenata.

Bugarska je od 2007. godine članica EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik