Uspostavljanje održivog sistema snabdevanja toplotnom energijom

Bez autora
Mar 11 2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će primena Uredbe o načinu određivanja najviših i najnižih prosečnih cena toplotne energije u grejnoj sezoni 2012/2013. godine, koja je trebalo da važi do kraja ove grejne sezone, biti produžena. Ova uredba, koja je doneta u oktobru 2012. godine, trebalo bi da važi do 15. aprila ove godine, ali će njena primena biti produžena i ona će biti osnova za pripremu sledeće grejne sezone. Jedna četvrtina od ukupno 58 toplana u Srbiji nije poštovala pomenutu uredbu. U najvećem broju slučajeva nije poštovana odredba da cene grejanja za privredu budu do 50 posto veće nego za građane. Uredba je doneta zbog velikih dispariteta u cenama grejanja za građane i za privredu, koji se kretao u rasponu 1:4, dok sada iznosi 1:1,5. Vlada je donela ovu uredbu kako bi se smanjile velike razlike u cenama grejanja među toplanama i obezbedilo stabilno snabdevanje stanovništva i privrede.

Uspostavljanje održivog sistema snabdevanja toplotnom energijomMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će primena Uredbe o načinu određivanja najviših i najnižih prosečnih cena toplotne energije u grejnoj sezoni 2012/2013. godine, koja je trebalo da važi do kraja ove grejne sezone, biti produžena.

Mihajlović je na konferenciji za novinare navela da je ova uredba, koja je doneta u oktobru 2012. godine, trebalo da važi do 15. aprila ove godine, ali da će njena primena biti produžena i da će ona biti osnova za pripremu sledeće grejne sezone.

Ona je istakla da jedna četvrtina od ukupno 58 toplana u Srbiji nije poštovala pomenutu uredbu, i napomenula da u najvećem broju slučajeva nije poštovana odredba da cene grejanja za privredu budu do 50 posto veće nego za građane.

Prema njenim rečima, Uredba je doneta zbog velikih dispariteta u cenama grejanja za građane i za privredu, koji se kretao u rasponu 1:4, dok sada iznosi 1:1,5.

Vlada je, kako je navela, donela ovu uredbu kako bi se smanjile velike razlike u cenama grejanja među toplanama i obezbedilo stabilno snabdevanje stanovništva i privrede.

Mihajlović je saopštila da će inspekcija kontrolisati primenu pomenute uredbe, uz napomenu da su za nepoštovanje njenih odredbi predviđene novčane kazne.

Ona je naglasila da će država obezbediti sredstva za infrastrukturu u toplanama kako bi one u narednih godinu do dve bile energetski efikasne i modernizovane.

Takođe, Mihajlović je istakla i da je predviđeno da toplane do 2015. godine pređu na naplatu grejanja po utrošku, i dodala da će biti raspisan centralizovan tender za nabavku kalorimetara, za šta će biti izdvojeno 3,6 miliona evra.

Prema njenim rečima, efikasnost toplana u Srbiji sada iznosi između 30 i 45 posto, dok bi uvođenjem kogenerativnih prostrojenja za proizvodnju struje i toplotne energije efikasnost trebalo da bude od 80 do 95 posto.

Mihajlović je istakla da potraživanja toplana u Srbiji iznose 20 milijardi dinara, a da one same duguju između 35 i 37 milijardi dinara.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović najavila da je da će to ministarstvo, zajedno sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, raditi na kratkoročnim i dugoročnim merama za uvođenje održivog sistema snabdevanja toplotnom energijom, koji će građanima omogućiti kvalitetno i bezbedno grejanje.

Kalanović je navela da će Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave preporučiti lokalnim samoupravama da toplane otpišu kamate na dugove građana i privrede za grejanje.

Predloženi otpis kamata će, kako je istakla, važiti samo uz reprogram dugovanja, odnosno otplatu glavnice na rate.

Kalanović je saopštila da će preporuka o otpisu kamata na dugovanja građana i privrede za grejanje ići istovremeno sa predlogom o otpisu kamata na dugovanja toplana za energente.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik