Kina i Švajcarska slobodno trguju

Bez autora
Jul 08 2013

Kina i Švicarska potpisale su sporazum o slobodnoj trgovinskoj razmeni. To je drugi takav sporazum Pekinga s nekom od evropskih zemalja. Kineski ministar trgovine Gao Hucheng i švajcarski ministar ekonomije Johann Schneider-Ammann stavili su svoj potpis na sporazum tokom svečanosti u ministarstvu trgovine u Pekingu.Spomenuti sporazum, kako je pojasnio, nudi Švajcarskoj solidnu trgovinsku perspektivu izvan granica Evrope koju posljednjih godina potresa velika kriza. Kina, druga najveća ekonomija na svetu, treći je trgovinski partner Švajcarske, nakon Evrope i SAD-a.

Kina i Švajcarska slobodno trgujuKina i Švicarska potpisale su sporazum o slobodnoj trgovinskoj razmeni, piše Business.hr.

To je drugi takav sporazum Pekinga s nekom od evropskih zemalja, javlja agencija France Presse.

Kineski ministar trgovine Gao Hucheng i švajcarski ministar ekonomije Johann Schneider-Ammann stavili su svoj potpis na sporazum tokom svečanosti u ministarstvu trgovine u Pekingu.

"Sporazum o slobodnoj trgovini ima veliku važnost za odnose naših zemalja", kazao je švicarski ministar. Spomenuti sporazum, kako je pojasnio, nudi Švajcarskoj solidnu trgovinsku perspektivu izvan granica Evrope koju posljednjih godina potresa velika kriza.

Kina, druga najveća ekonomija na svetu, treći je trgovinski partner Švajcarske, nakon Evrope i SAD-a. Trgovinska razmena dosegla je 26,3 milijarde dolara, s 22,8 milijarde dolara švacarskog izvoza u Kinu. Prema podacima Svetske banke, Švajcarska je 19. po snazi ekonomija sveta i jedna od retkih zemalja koja s Kinom ima pozitivnu trgovinski bilans.

Kako bi se napravilo poređenje, Nemačka je u Kinu izvezla robe u vrednosti 86 milijardi dolara, a uvezla iz Kine robu u vrednosti 99,8 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik