"Železnice Srbije" prvi put same remontovale putnički vagon

Bez autora
Dec 26 2013

"Železnice Srbije" su za šest meseci ove godine prvi put same remontovale putnički vagon i na taj način uštedele oko pet miliona dinara. Naime, toliko je manje koštala opravka vagona u sopstvenoj režiji, nego kod remontera, koji su ranije taj posao obavljali za "Železnice Srbije". Prvi vagon će za nekoliko dana početi da saobraća na srpskim prugama. Na radioničkim kolosecima nalaze se još tri putnička vagona, koja će, uskoro biti uključenu u saobraćaj, a u toku naredne godine u planu je da srpske zeleznice sopstvenim snagama remontuju još 20 vagona za prevoz putnika, izjavio je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, prilikom današnjeg obilaska salon garaže i "Ganc" radionice za tekuće održavanje putničkih vagona u Beogradu.

"Železnice Srbije" su za šest meseci ove godine prvi put same remontovale putnički vagon i na taj način uštedele oko pet miliona dinara.

Naime, toliko nas je manje koštala opravka vagona u sopstvenoj režiji, nego kod remontera, koji su ranije taj posao obavljali za nas. Prvi vagon će za nekoliko dana početi da saobraća na srpskim prugama. Na radioničkim kolosecima nalaze se još tri putnička vagona, koja će, uskoro biti uključenu u saobraćaj, a u toku naredne godine planiramo da sopstvenim snagama remontujemo još 20 vagona za prevoz putnika, izjavio je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović, prilikom današnjeg obilaska salon garaže i "Ganc" radionice za tekuće održavanje putničkih vagona u Beogradu.

Remont jednih putničkih kola, inače, kod drugih remontera košta oko 6,5 miliona dinara, a srpske železnice su za ovaj posao utrošile samo jedan i po milion dinara.

Simonović je, prilikom današnjeg obilaska razgovarao sa rukovodiocima radionica i istakao važnost kraćeg zadržavanja putničikih vagona u pogonima, kako bi se saobraćaj odvijao što redovnije.

Neophodno je da se blagovremeno iskažu potrebe za rezervnim delovima, zbog duge procedure nabavke. Inače, za narednu godinu  izdvojeno je svega 120 miliona dinara za rezervne delova. Treba skratiti i vreme manipulacije saobraćaja kako bi vagoni brže stizali  do radionica, rekao je Simonović.

Pred nama je teška godina, jer "Železnice Srbije" raspolažu sa svega 117 putničkih vagona sa važećom revizijom. Zato je neophodno osposobiti što više putničkih vagona kako bi se prebrodila iduća godina, kazao je Simonović i najavio da će od 2015. godine početi da stižu prvi novi vozovi iz Švajcarske, koje su kupile srpske železnice.
Zaposleni su generalnom direktoru ukazali i  na teške uslove rada.

Dugogodišnja nebriga sindikata i ranijeg poslovodstva ostavila je posledice na uslove rada, ali ćemo moji saradnici i ja učiniti sve da se u narednom periodu poboljšaju uslovi u radionicama, obećao je Simonović, ali i pohvalio veliku motivisanost za rad železničara u izvršnoj službi.

Da se na tom planu već čine ozbiljni koraci svedoči i činjenica da  će u radionici "Ganc", nakon dve godine, ovih dana ponovo proraditi grejanje.

Inače, u pogonima za opravku voznih sredstava, od početka godine do kraja oktobra, popravljeno je blizu trinaest hiljada vagona. Za prvih deset meseci ove godine popravljeno je oko osam i po hiljada teretnih kola, a u isto vreme kroz depoe je prošlo i blizu četiri hiljade i tri stotine putničkih vagona. Od ukupnog broja popravki najviše je bilo tekućih. U proteklih deset meseci  obavljeno je blizu 3300 tekućih opravki i nešto više od 1000 kontrolnih pregleda putničkih vagona, a na 14  vagona i pet  kola za prevoz automobila je produžen datum za redovnu opravku.

U narednoj godini planirano je da se u radionicama ZOVS-a  remontuje 40 putničkih vagona od kojih 10 vagona iz sastava voza "Romantika" i 10 kola za prevoz automobila. Predviđeno je, takođe, i da se do kraja aprila naredne godine završi redovna opravka 20 putničkih vagona, od kojih su trenutno četiri u radionicama u Velikoj Plani, "Putničkoj" u Beogradu i u Kikindi.

U godini pred nama planirano je da se obavi i remont 202 teretna vagona što će biti znatno više u odnosu na deset meseci 2013. kada je remontovano svega šest teretnih kola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik