Priprema projekta izgradnje saobraćajnice između Novog Sada i Rume

Bez autora
Dec 30 2013

Protokol o pripremi projekta izgradnje saobraćajnice od Rume do Novog Sada, potpisan je danas u Vladi Srbije. Reč je o dokumentu u kome su precizno, detaljno i jasno definisane zajedničke aktivnosti i poslovi od značaja za blagovremenu i temeljnu pripremu projekta izgradnje saobraćajnice od Novog Sada do Rume. Protokol su potpisali ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik opštine Irig Vladimir Petrović, predsednik opštine Ruma Dragan Panić, direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak. Na konferenciji za medije ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović istakao je da je važno što će u pripremi buduće izgradnje autoputa između Novog Sada i Rume učestvovati predstavnici republičke, pokrajinske i lokalne administracije, kao i "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije", što pokazuje ozbiljnost i zajedničku nameru da se ovom poslu pristupi profesionalno.

Potpisan Protokol o pripremi projekta izgradnje saobraćajnice između Novog Sada i RumeProtokol o pripremi projekta izgradnje saobraćajnice od Rume do Novog Sada, potpisan je danas u Vladi Srbije. Reč je o dokumentu u kome su precizno, detaljno i jasno definisane zajedničke aktivnosti i poslovi od značaja za blagovremenu i temeljnu pripremu projekta izgradnje saobraćajnice od Novog Sada do Rume.

Protokol su potpisali ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik opštine Irig Vladimir Petrović, predsednik opštine Ruma Dragan Panić, direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Na konferenciji za medije ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović istakao je da je važno što će u pripremi buduće izgradnje autoputa između Novog Sada i Rume učestvovati predstavnici republičke, pokrajinske i lokalne administracije, kao i "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije", što pokazuje ozbiljnost i zajedničku nameru da se ovom poslu pristupi profesionalno.

Prema rečima ministra Mirovića planirano je da Ministarstvo regionalnog razvoja i Vlada AP Vojvodine zajednički finansiraju izradu projektne dokumentacije sa po 200 miliona dinara. Očekuje se da će tender za izradu projektne dokumentacije biti raspisan već januaru, a izrada bi trebalo do bude okončana do kraja 2014. godine.

Kada je u pitanju vrednost radova na izgradnji autoputa Novi Sad-Ruma, ministar Mirović je rekao da je u ovom momentu nezahvalno prognozirati kolika će biti vrednost radova i kada će autoput biti završen, ali je naveo da postoje dve varijante finansiranje ovog projekta - kredit pod veoma povoljnim uslovima ili koncesija.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić rekao je da je izgradnja saobraćajnice od Novog Sada do Rume istorijski projekat, koji je izuzetno značajan u privrednom, tranzitnom i ekološkom smislu.

Ovaj projekat s jedne strane treba da stvori preduslove za razvoj južne Bačke i Srema, a sa druge strane da sačuva Frušku goru, koja je jedni nacionalni park u pokrajini, rekao je predsednik Pajtić dodavši da bi ta saobraćajnica trebalo da obuhvati obilaznice oko Petrovaradina, Rume, Iriga i tunel kroz Frušku goru.

Predsednik Pajtić je dodao da je Vlada Vojvodine definisala da ovaj autoput treba da bude deo autoputa do rumunske granice, koji će omogućiti da se poveže Banat sa južnom Bačkom i Sremom do autoputa Beograd-Zagreb i stvori investiciona klima kakava postoji u Sremu uz Koridor 10.

Autoput Novi Sad-Ruma je izuzetno značajan za privlačenje investicija, za očuvanje Fruške gore i Iriga zbog teretnog saobraćaja, naveo je dr Bojan Pajtić i dodao da će na osnovu potpisanog protokola biti formirana radna grupa za izradu projekta i radna grupa za pripremu ugovora o izvođenju radova.

Predsednik pokrajinske Vlade dr Bojan Pajtić i ministar regionalnog razvoja Igor Mirović saglasili su se tokom današnje konferencije da je ovaj projekt od značaja za sve građane naše zemlje, te da političke razlike treba da budu prevaziđene kada je u pitanju javni interes i dobrobit građana.

Autoput do Novog Sada do Rume sa tunelom kroz Frušku goru trebalo bi da bude izgrađen do kraja 2017. godine. Dužina autoputa Novi Sad-Ruma s tunelom bila bi 27 kilometara, a prolazio bi kroz tri opštine, Novi Sad, Irig i Rumu, u kojima živi preko 370 hiljada stanovnika i posluje oko 30 hiljada poslovnih subjekata. U blizini trase autoputa je i 12 industrijskih i jedna slobodna zona. Reč je o najprometnijoj saobraćajnoj trasi u Srbiji sa dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik