Manji troškovi, podsticaj građevinarstvu

Bez autora
Jan 13 2014

Izgradnja neophodne infrastrukture i stambenog prostora na celoj teritoriji zemlje mogla bi da bude jedan od značajnijih razvojnih projekata u zemlji. Međutim, i tokom 2013. godine građevinski sektor nastavio je negativne trendove, što pokazuju i statistika i ocene i prognoze građevinara.Prema poslednjim podacima, vrednost izvedenih građevinskih radova u prošloj godini za gotovo trećinu je manja nego u 2012. Vrednost ugovorenih radova manja je za četvrtinu.

Manji troškovi, podsticaj građevinarstvuVrednost izvedenih građevinskih radova u prošloj godini za gotovo trećinu je manja nego u 2012. Vrednost ugovorenih radova manja je za četvrtinu. Da bi se podstaklo građevinarstvo potrebno je smanjiti birokratiju, troškove i poresko opterećenje, kaže ministar privrede Saša Radulović.

Izgradnja neophodne infrastrukture i stambenog prostora na celoj teritoriji zemlje mogla bi da bude jedan od značajnijih razvojnih projekata u zemlji. Međutim, i tokom 2013. godine građevinski sektor nastavio je negativne trendove, što pokazuju i statistika i ocene i prognoze građevinara.

Prema poslednjim podacima, vrednost izvedenih građevinskih radova u prošloj godini za gotovo trećinu je manja nego u 2012. Vrednost ugovorenih radova manja je za četvrtinu.

U građevinskoj operativi Srbije bilo je preko 100 hiljada zaposlenih, a sada ih je oko 50 hiljada. Ove školske godine u prvi razred Građevinske škole upisano je osam učenika koji uče za zidara i pet za armirača, a to je jedina škola za ta zanimanja u Srbiji.

"Građevinarstvo na taj način nestaje, a teško se i skupe radnici. Kad bismo sad trebali da mnogo radimo nešto za inostranstvo ono što nam je neophodno potrebno ne bismo lako skupili ljude", kaže Dušan Simović iz "Simeks inžinjeringa".

Prema njegovim rečima, uspevaju da posluju 15 odsto od onoga što je bilo nekada.

Prema analizama tržišta nekretninama, u Srbiji je godišnje potrebno oko 25.000 stanova, a trenutno je više od 300.000 domaćinstava koja nemaju rešeno stambeno pitanje. Ipak, iz godine u godinu sve manje se gradi.

Prema izdatim građevinskim dozvolama, broj izgrađenih stanova u 2013. godini je manji 26 odsto nego u 2012. godini, a za toliko je manja i površina stanova.

"Ako znamo da 50 industrijskih grana vezuje građevinska operativa za sebe, da učestvuju u BDP-u blizu 40 posto, sve vam cifre govore dokle smo došli. Velike filozofije nema kako da se izađe iz ovoga. Znači, veliki infrastrukturni poslovi - naši proračuni su da samo u infrastrukturi u ovom momentu može da se investira za ono što je neophodno preko 20 milijardi evra", rekao je Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komora Srbije.

Da bi se podstaklo građevinarstvo potrebno je smanjiti birokratiju, troškove i poresko opterećenje, kaže ministar privrede Saša Radulović.

Radulović kaže da se deo građevinske industrije nalazi u ozbiljnim problemima likvidnosti.

Prema njegovim rečima, neophodno je sanirati ta preduzeća, od kojih je dosta njih u restuktruriranju, koja su izašli iz loših privatizacija, pa su ponovo državne firme.

"To su sve neke stvari koje će kad sistemski rešimo problem, znači rešimo problem preduzeća u restrukturiranju, doprineti njihovom razvoju", ističe Radulović.

Novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da omogući brže izdavanje dozvola uz manje troškove, kako se najavljuje, u skupštinskoj proceduri biće krajem januara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik