Srbija ekonomski neslobodna

Bez autora
Jan 14 2014

Na 95. mestu svetske rang liste po indeksu ekonomskih sloboda, Srbija se i dalje nalazi među ekonomski uglavnom neslobodnim zemljama.Na tradicionalnoj listi fondacije Heritidž (Heritage) i poslovnog dnevnika Vol strit džornal (Wall Street Journal), indeks ekonomskih sloboda Srbije je u odnosu na prethodnu godinu porastao je za 0,8 poena, ali sa ukupnim rezultatom 59,4 i dalje se nalazi u zoni 61 zemlje (od 91. do 151. mesta) koje se ocenjuju kao ekonomski uglavnom neslobodne.

Srbija ekonomski neslobodnaNa 95. mestu svetske rang liste po indeksu ekonomskih sloboda, Srbija se i dalje nalazi među ekonomski uglavnom neslobodnim zemljama.

Na tradicionalnoj listi fondacije Heritidž (Heritage) i poslovnog dnevnika Vol strit džornal (Wall Street Journal), indeks ekonomskih sloboda Srbije je u odnosu na prethodnu godinu porastao je za 0,8 poena, ali sa ukupnim rezultatom 59,4 i dalje se nalazi u zoni 61 zemlje (od 91. do 151. mesta) koje se ocenjuju kao ekonomski uglavnom neslobodne.

Srbija je 37. zemlja od 43 zemlje u regionu Evrope i njen ukupni rezultat je ispod svetskog i regionalnog proseka.

"Za Srbiju je rezultat iz indeksa 2014. najbolji koji je ikada ubeležila, ali uprkos napretku u određenim oblastima, zemlja i dalje kasni u promociji i primeni vladavine prava. Implementacija dubljih institucionalnih reformi je i dalje od ključne važnosti", navodi se na sajtu Heritidž fondacije.

Od posmatranih 10 parametara, Srbija je napredovala u domenu investicionih, poslovnih i monetarnih sloboda. Najveći skok je napravljen u oblasti investicionih sloboda - 35 poena.

Bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu nije napravljen zbog slabije kontrole javne potrošnje, slabljenja fiskalnih, poslovnih, trgovinskih i radničkih sloboda.

U odnosu na zemlje bivše SFRJ, Srbija je jedino bolja na ovoj listi od Bosne i Hercegovine, koja je na 101. mestu.

Najbolje rangirana je Makedonija (43), sledi Crna Gora (68), Slovenija (74), a zatim Hrvatska na 87. mestu, koja je jedina od zemalja regiona pogoršala svoj indeks sloboda u odnosu na prošlu godinu.

Najslobodnije zemlje na svetu u ekonomskom smislu su, i to ovim redom: Hongkong, Singapur, Australija, Švajcarska, Novi Zeland, Kanada, Čile i Mauricijus.

Od zapadnoevropskih zemalja, najbolje rangirana - na devetom mestu - je Irska, koja je nedavno konsolidovala svoj finansijski sistem, dok je Nemačka tek na 18. mestu.

Na začelju liste od 178 zemalja su Eritreja, Venecuela, Zimbabve, Kuba i Severna Koreja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik