Počele sa radom slobodne zone u Apatinu i Vranju

Bez autora
Jan 23 2014

U Srbiji su ovih dana počele sa radom dve nove slobodne zone, Apatin i Vranje. Osim novosnovanih, U Srbiji su aktivne zone u Subotici, Pirotu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu, Užicu, Smederevu, Jugu, Kruševcu i Svilajncu.Prednosti slobodnih zona, infrastrukturno opremljenog zemljišta na kome Vlada i lokalna samouprava dodatno garantuju stimulativan režim poslovanja, predstavljene su predstavnicima slovenačke privrede u Srbiji na radionici koju su organizovali Grupacija slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) i Slovenački poslovni klub u Beogradu.

Počele sa radom slobodne zone u Apatinu i VranjuU Srbiji su ovih dana počele sa radom dve nove slobodne zone, Apatin i Vranje. Osim novosnovanih, U Srbiji su aktivne zone u Subotici, Pirotu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu, Užicu, Smederevu, Jugu, Kruševcu i Svilajncu, rečeno je na radionici koju su organizovali Grupacija slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) i Slovenački poslovni klub u Beogradu.

Prednosti slobodnih zona, infrastrukturno opremljenog zemljišta na kome Vlada i lokalna samouprava dodatno garantuju stimulativan režim poslovanja, predstavljene su predstavnicima slovenačke privrede u Srbiji.

Impal Seval, slovenačka firma koja radi u slobodnoj zoni u Užicu, zauzima 12. mesto na listi najvećih izvoznika u Srbiji, a među 15 najvećih izvoznika nalazi se i kompanija Kolpa San, koja posluje u slobodnoj zoni Zrenjanin, rekla je predstavnica Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu Danijela Fišaka. Ona je dodala da u novosnovanoj zoni Apatin počinje da posluje kompanija Belamaris, a Mura intenzivno pregovara o prebacivanju dela proizvodnje u zonu Pirot.

Ljiljana Keržnar iz slovenačke ambasade u Beogradu podsetila je da je Srbija druga investiciona destinacija slovenačke privrede, odmah posle Hrvatske, po visini investicija, ali i da u Srbiji posluje najveći broj slovenačkih firmi, čak 1.400, od čega 400 sa više od dva zaposlena.

Prema podacima koje su zone podnele Upravi za slobodne zone, treba očekivati da je u 2013. ostvaren rast od 50 do 100 odsto u proizvodnji, izvozu, prometu i investicijama, rekao je Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone.

Na održanoj radionici, Aleksandar Simonović predstavio je zonu Pirot, koja je po analizi Fanenšal tajmsa zauzela 42. mesto među slobodnim zonama na svetu, kojih ima približno 10.000 u 100 zemalja. Dok se u drugim zemljama u zonama ostvaruje 25 odsto privrednih aktivnosti, kod nas je to približno sedam odsto, rekao je Simonović i naglasio da to otvra prostor za rast. U zonama Srbije povećan je broj zaposlenih za čak 84 odsto 2012. u odnosu na prethodnu.

Pošto su zone u Srbiji u prethodne tri godine ostvarile značajan napredak, povećale obrt sa 1,3 milijardi evra 2011. na 210 milijardi 2012. a u 2013. to će biti znatno premašeno, država i lokalna samouprava treba da doprinesu dodatnom olakšanju poslovanja u zonama, rekao je Simonović.

Kako se navodi u saopštenju PKS, u slobodnim zonama investitori su oslobođeni carine i poreza na dodatu vrednost na robu, repromaterijal, sirovine, građevinski materijal i energente koji se koriste u procesu proizvodnje. U Pirotu, ali i nekim drugim zonama, lokalna samuprava daje dodatne olakšice, uz to što ustupa infrastrukturno opremljen prostor. Slične olakšice daje i opšština Smederevo, gde posluje slovenački PKC, kao i svilajnačka zona, u kojoj posluje Panasonik. Apatinska zona se nalazi na 122 hektara na obali dunava i očekuje da dobije rečnu luku. Zona Jug nalazi se na teritoriji Grada Niša i opštine Prokuplje na koridoru 10.

Na iskazanu bojazan da će proces pridruživanja i ulazak u EU ugroziti poslovanje slobodnih zona, Milan Ristić je rekao da i dalje u EU posluje 50 zona, među kojima je Hamburg, a da su neke zemlje, među kojima je i Poljska, ugovorile da pogodnosti u zonama ostanu na snazi do 2026. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik