Šta su "anđeli investitori"?

Bez autora
Feb 25 2014

Investiranje "poslovnih anđela" je veoma pogodan izvor finasiranja za firme koje ne mogu da obezbede novac na drugi način.Američka agencija za ekonomski razvoj (USAID) organizovala je konferenciju "Anđeli investitori" kako bi mlade firme upoznala sa mogućnostima finansiranja od strane "poslovnih anđela", odnosno investitora koji daju finansijsku podršku firmama u zamenu za udeo u vlasništvu.

Šta su "anđeli investitori"?Investiranje "poslovnih anđela" je veoma pogodan izvor finasiranja za firme koje ne mogu da obezbede novac na drugi način.

Američka agencija za ekonomski razvoj (USAID) organizovala je konferenciju "Anđeli investitori" kako bi mlade firme upoznala sa mogućnostima finansiranja od strane "poslovnih anđela", odnosno investitora koji daju finansijsku podršku firmama u zamenu za udeo u vlasništvu.

Kako je rečeno na tom skupu održanom u hotelu Metropol, to je dobar vid finansiranja za preduzeća koja su nedovoljno finansijski jaka da mogu da privuku veće investitore, a značno je i za početnike i novoosnovana mala preduzeća koja nisu u mogućnosti da na drugi način obezbede kapital za započinjanje biznisa.

Predstavnik "poslovnih anđela" Dejvid Biti kazao je da je ovaj vid finansiranja velikom broju malih i srednjih preduzeća uglavnom nepoznat, precizirajući da se u Srbiji samo dva odsto ispitanika izjasnilo da je u potpunosti upoznato sa pojmom "poslovnih anđela".

On je dodao i da je Amerika vodeća zemlja u primeni ovakvog oblika finansiranja i da registrovani "poslovni anđeli" kojih je 2010. u toj zemlji bilo više od 250 hiljada, godišnje investiraju više od 20 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, "poslovni anđeli ili anđeli investitori" su bogati pojedinci koji ulažu svoja sredstva, znanje i iskustvo u novoosnovana mala preduzeća koja imaju potencijal za brži rast i razvoj, pri tom očekujući visok godišnji prinos od investiranja svoje imovine kao i njeno značajno uvećavanje u kratkom roku.

On je istakao i da se najčešće ulaganja "poslovnih anđela" vraćaju kroz manjinski udeo u vlasništvu preduzeća, a često se daju i zajmovi koji ne moraju da se vrate ukoliko se ispune unapred dogovoreni uslovi.

Novac dobijen od "poslovnih anđela", u poslovnim krugovima, kako je rečeno na skupu često se naziva "pametnim novcem", jer uz njega preduzetnik dobija iskustvo, znanje, poslovne kontakte, kao i menadžerske savete.

Na današnjoj konferenciji u Beogradu učestvovali su predstavnici "anđela investitora" iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Austrije, Velike Britanije i SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik